Talous

Akkuteollisuuden anodimateriaalitehdas suunnitteilla Vaasaan: Tonttivarauksen tekivät suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials

"Yksi Euroopan ensimmäisistä akkuteollisuuden anodimateriaalitehtaista suunnitteilla Vaasaan", tiedottaa Vaasan kaupunki.
Johannes Tervo
Laajametsän-Granholmsbackenin aluetta rakennetaan akkuteollisuuden tarpeisiin. GigaVaasan nimellä markkinoitava suurteollisuusalue on osittain Vaasan, osittain Mustasaaren alueella.

Suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat tehneet tonttivarauksen GigaVaasa-alueelta ja solmineet aiesopimuksen Vaasan kaupungin kanssa: yritysten tarkoitus on rakentaa akkuanodimateriaalitehdas Vaasaan.

Aiesopimukset julkistettiin tänään. Vaasan kaupunginhallitus hyväksyi sopimukset joulukuun 13. päivänä.

"Olemme erittäin iloisia, että akkuarvoketjumme täydentyy suunnitelmien mukaisesti ja aiemmin solmitut sopimukset houkuttelevat uusia toimijoita alueelle", sanoo Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry kaupungin tiedotteessa.

Grafintec Oy on Beowulf Miningin sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö.

Beowulf Mining on Lontoon ja Ruotsin pörsseissä listattu yritys, joka tuottaa akkuteollisuudelle kriittisiä raaka-aineita kuten rautamalmia, grafiittia ja perusmetalleja.

Beowulf Mining julkisti Grafintec Oy:n ja Epsilon Advanced Materialsin sopimukset yhteisyrityksen perustamisesta viime joulukuun kuudentena päivänä.

Christoffer Björklund
"Olemme erittäin iloisia, että akkuarvoketjumme täydentyy suunnitelmien mukaisesti", iloitsee Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

"Syyskuisen Intian-matkani ja Epsilonin kanssa käymieni keskustelujen jälkeen oli selvää, että anodimateriaalitehdas on puuttuva palanen GigaVaasa-alueelta", kertoo Beowulf Miningin toimitusjohtaja Kurt Budge Vaasan tiedotteessa.

Epsilon Advanced Materialsin toimitusjohtaja Vikram Handa kommentoi hanketta näin:

"Aiesopimuksen allekirjoittaminen Vaasan kaupungin kanssa on merkittävä askel eteenpäin tuodessamme Eurooppaan teknologiamme ja osaamistamme."

Handa uskoo, että GigaVaasa-alueelle rakentuva akkuklusteri on hyvä mahdollisuus hänen johtamansa yrityksen Euroopan-toiminnoille.

Suomen akkustrategia on ottanut valtavia harppauksia viime aikoina, sanoo tiedotteessa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

"Jälleen meillä on iloinen uutinen kerrottavana. Teollisen mittakaavan anodituotannon saaminen Suomeen jatkaa hyvää kehityskulkua."

Yhteisyrityksen varaama tontti sijaitsee lähellä tonttia, jonka norjalainen Freyer Battery on varannut GigaVaasa-alueelta.

Freyer Battery suunnittelee akkukennotehtaan rakentamista.

Havainnekuva/Vaasan kaupunki
Havainnekuva näyttää, kuinka GigaVaasa-aluetta voitaisiin rakentaa. Vaasan lentokentän kiitotietä näkyy vasemmalla.

GigaVaasa-alueen vaiheita

  • Huhtikuu 2021: GigaVaasa-alueelle tuli ensimmäinen varaus, kun brittiyhtiö Johnson Matthey valitsi Vaasan akkumateriaalitehtaansa sijoituspaikaksi.
  • Elokuu 2021: norjalainen Freyer Battery valitsi Vaasan akkukennotehtaansa sijaintipaikaksi. Kyseessä on aiesopimus, joka koskee 90 hehtaarin tonttia
  • Marraskuu 2021: Johnson Matthey ilmoitti myyvänsä akkumateriaaliliiketoimintansa. Vaasa jatkaa neuvotteluja yrityksen tulevan, uuden omistajan kanssa. 
  • Tammikuu 2022: Grafintec Oy ja Epsilon Advanced Materials solmivat aiesopimuksen Vaasan kaupungin kanssa akkuteollisuuden anodimateriaalitehtaan rakentamisesta.
  • GigaVaasa-alue on kaavoitettu akkuteollisuudelle. Suurteollisuusalue sijaitsee Vaasan lentokentän ja Vaasa–Seinäjoki-rautatien välissä. Lähistöllä ovat valtatiet E3 ja E8.
  • Kokonaispinta-ala noin tuhat hehtaaria. Useita tontteja, joista suurin noin 200 hehtaaria.
  • Tonttien kaavamerkintä T/Kem eli alueelle saa sijoittaa merkittävän, vaarallisia kemikaaleja valmistavan tai varastoivan laitoksen.

Lue lisää

Uutistausta: Vaasa rakentaa akkukeskittymää määrätietoisesti

Vaasa kertoo akku-uutisia tiistaina

Wasalinen rahtimäärät kasvoivat viime vuonna joka kuukausi – varustamo luottaa kasvun jatkuvan

Yle uutiset: Koulujen alku lähiopetuksessa huolestuttaa Pohjanmaalla – Christina Knookala: "Olemme katsoneet plussat ja miinukset kahden pahan väliltä"