Ulkomaat

Belgiassa voi napsahtaa 500 euron sakko puistossa oleilusta – "Oltiin puistossa ja pysähdyttiin hetkeksi", sakon saanut suomalainen kertoo

Belgian koronavirustoimet ovat kiristyneet. Poliisit valvovat, että ihmiset noudattavat sosiaalista eristäytymistä.
Maria Pohjala
Ihmiset jonottivat ruokakauppaan lauantaina Brysselissä. Kaupassa kävijöiden määrää rajoitetaan.

Belgiassa vallitsee osittainen ulkonaliikkumiskielto. Viime viikosta lähtien kotoa on saanut poistua kauppaan, apteekkiin, pankkiin, postiin tai lääkäriin.

Ulkona saa käydä myös lenkillä, kävelyllä tai pyöräilemässä, mutta vain yksittäisen perheenjäsenen tai ystävän kanssa. Muihin ihmisiin täytyy pitää 1,5 metrin etäisyys.

Ruokakaupassa saa olla vain yksi henkilö 10 neliömetriä kohden, ja jonotusta kassoille valvotaan tarkasti.

Brysselissä poliisi jakoi viikonloppuna sadoittain sakkoja ihmisille. Sakkoja voitiin antaa esimerkiksi istuskelusta nurmikolla tai kokoontumisesta piknikin ääreen.

"Voit toki kävellä tai pyörällä saman katon alla asuvien perheenjäsentesi tai ystäväsi kanssa. Mutta kyse on vain fyysisestä aktiviteetista, eikä rentoutumisesta, vaikka sää olisikin hyvä", Belgian pääministeri Sophie Wilmès muistutti.

Sunnuntaina sakkoja jaettiin kolmisensataa ja lauantaina sekä perjantaina satakunta per päivä, STT kertoo. Maksettava summa vaihteli 26 eurosta aina 500 euroon saakka.

MT:n tavoittama Brysselissä asuva suomalainen kertoo saaneensa viikonloppuna sakon eräässä Brysselin suosituimmassa puistossa, Bois de la Cambressa.

"Oltiin puistossa kävelyllä ja pysähdyttiin hetkeksi. Ilmeisesti se on kiellettyä, ja ulkona pitää jatkaa liikkumista", hän kertoo.

Suomalaisen arvion mukaan kotiin lähetettävä sakko tulee olemaan 250–500 euron väliltä.

Erityisjärjestelyt ovat voimassa Belgiassa näillä näkyminen 5. huhtikuuta asti. Maassa on todettu 3 743 koronavirustapausta ja tähän mennessä 88 ihmistä on menehtynyt tautiin.

Lue lisää