Kuola-joen ylittävä silta sortui Venäjällä – Murmansk rautatiemotissa - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ulkomaat

Kuola-joen ylittävä silta sortui Venäjällä – Murmansk rautatiemotissa

Henkilö- ja tavaraliikenteen rautatieyhteys Kuolan niemimaalla sijaitsevaan Murmanskiin katkesi maanantaina, kun Kuola-joen yli johtava silta romahti jokeen.
51.mchs.gov.ru
Venäjän hätätilaministeriön julkaisemassa kuvassa näkyy, kuinka rautatiesillan keskimmäinen palkki on pettänyt tulvan seurauksena.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan sillan yhden pilarin rakenteissa havaittiin murtumia jo viime viikolla. Rautatieliikenne Murmanskin ja muun Venäjän välillä keskeytettiin korjaustöiden vuoksi välittömästi.

Korjaustyöt eivät ehtineet valmistua, kun lämpöaallon aiheuttama lumien runsas sulaminen aiheutti tulvan, jota silta ei kestänyt. Silta on rakennettu vuonna 1930 ja peruskorjattu vuonna 2014.

Sillan sorruttua Venäjän rautatiet on keskeyttänyt kaiken henkilö- ja tavaraliikenteen Murmanskiin. Sen seurauksena teollisuus ja kauppa ovat suurissa ongelmissa, koska pääosa tavaraliikenteestä kaupunkiin kulkee kiskoilla.

Esimerkiksi hiilikaivosyhtiö SUEK kuljetti viime vuonna omistamansa Murmanskin kaupallisen sataman kautta 17,6 miljoonaa tonnia hiiltä. Hiili tuodaan satamaan rautateitse.

Tuhannet ihmiset puolestaan käyttävät junaa ensisijaisena liikennevälineenä ja heidän liikkumisensa rautateitse kaupunkiin ja sieltä pois on mahdotonta.

”Sillan romahtaminen on aiheuttanut vakavan häiriön logistiseen ketjuun, jonka tärkeä osa Murmanskin satama on”, satamapäällikkö Aleksei Rykovanov sanoi lausunnossaan.

Murmanskin alueen paikallishallinnon mukaan osa tavarakuljetuksista siirretään maanteille. Tämä on kuitenkin vain osaratkaisu ja Venäjän rautatieyhtiö aikoo tehdä kiskoille 5,7 kilometrin mittaisen kiertotien. Sortuneen sillan korjaamisen arvioidaan kestävän ainakin lokakuuhun saakka.

Lue lisää

Ainakin neljäkymmentä ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä Japanissa – yli puolta miljoonaa kehotettu evakuoitumaan

Murmansk sai taas rautatieyhteyden – murtuneen sillan korjaus valmistuu lokakuussa

Majavat tulvittavat nyt vesistöjä 11 kertaa enemmän kuin 50 vuotta sitten

Tornionjoen tulva huipussaan – ei ylittänyt tulvapenkereitä