”Tämä ei ole mörkö vaan mahdollisuus”
Luvut tuovat esille esimerkiksi
tilan todellisen energiakulutuksen
ja käytetyt panokset hahmottuvat
kokonaisuudeksi.«
Lihantuottaja Saara Rantanen ei kauhistu, vaikka kasvihuonekaasupäästöjen arvioiminen tietää maatiloille lisää töitä.
Elintarvikkeiden ilmastovaikutusten laskeminen lähtee liikkeelle maatiloilta, hän kuvailee.
”Olisi ihanaa, jos hiilijalanjäljen laskeminen saataisiin osaksi jokaisen maatilan kehittämistä.”
Rantanen kasvattaa yhdessä miehensä kanssa Tanhuanpään tilalla limousine-emolehmiä Ypäjällä.
Tanhuanpään tila on ollut Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tutkijoiden yhteistyökumppani, kun nämä kehittivät ilmastovaikutusten laskentasuositusta.
”Tämä ei ole mikään mörkö, vaan mahdollisuus kunhan saadaan hyvät laskurit ja yhteistyökumppanit. Kyse on kilpailuedusta suomalaiselle lihalle”, Rantanen sanoo.
Hän muistuttaa, että tiedon kerääminen edellyttää maatiloilta valtavaa avoimuutta. Tilojen pitää antaa tuotteidensa kasvihuonekaasupäästöjä laskevalle yritykselle suuri määrä hyvin yksityiskohtaista tietoa.
Hiilijalanjäljen laskemista maatiloilla edesauttaa oikein tehty ja riittävän yksinkertainen työkalu, kunhan sellainen saadaan käyttöön.
Toistaiseksi tuottajan toivomia laskureita ei ole käytössä.
Sellaisten tekeminen on erittäin vaikeaa, koska jokainen tila ja tuotantosuunta on aivan omanlaisensa. Kaiken tarvittavan tiedon syöttäminen yhteen laskuriin ei ole aivan yksinkertaista, kertoo tutkija Hannele Pulkkinen MTT:stä.
Rantanen painottaa, että vain oikeita maatilalta peräisin olevia lukuja ja tietoja laskemalla pystyy kehittämään toimintaa.
Tanhuanpään tilalta on laskentasuositusta kehitettäessä kerätty paljon tietoa. Sen ansiosta isäntäväen silmät ovat monen asian suhteen avautuneet.
”Luvut tuovat esille esimerkiksi tilan todellisen energiankulutuksen ja käytetyt panokset hahmottuvat kokonaisuudeksi. Konkreettinen luku herättää kysymyksen: miten voin vaikuttaa.”
Hyödyt hiilijalanjäljen laskemisesta eivät näy heti eivätkä välttämättä vuodenkaan päästä. Mutta kun tilan hiilijalanjälki pienenee, syntyy varmasti säästöjä, Rantanen uskoo.
Kun viljelijällä on tunne, että voi itse vaikuttaa asioihin ja toimia vastuullisesti, hän voi paremmin. Tällaisella tilalla myös eläinten hyvinvointi kohenee.
Tanhuanpään tilan haave on mahdollisimman pieni jälki naudanlihantuotannossa.
Haavetta toteutetaan muun muassa olemalla lannoite- ja rehuomavaraisia. Omavaraisuutta energiassa on tarkoitus lisätä. Tilalla on käytössä aurinkopaneelit.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
