”Oiva-tarkastukset ovat mielivaltaisia”
Oiva-tarkastukset eivät ole yhdenmukaistaneet valvontaa, Antellin varatoimitusjohtaja sanoo. Ei mene ihan vuodessa, että kaikki terveystarkastajat on kalibroitu, Evira vastaa.
Tavoitteena on myös lisätä elintarvikevalvonnan tunnettavuutta ja vaikuttavuutta. Oiva kannustaa yrityksiä pitämään huolta elintarvikehygieniasta ja tuotteiden turvallisuudesta. Yrityksille avautuu myös mahdollisuus kertoa kuluttajalle omasta toiminnastaan. Oivassa mukana Oiva laajenee vaiheittain kaikkiin säännöllisen valvonnan piirissä oleviin elintarvikealan yrityksiin vuoden 2015 aikana. Ensimmäinen vaihe käynnistyi toukokuussa 2013. Tällä hetkellä Oivassa mukana ovat jo elintarvikemyymälöistä kaikenkokoiset ruokakaupat ja kioskit. Tarjoilupaikoista mukana ovat ravintolat, kahvilat, grillit, pikaruokapaikat, pubit, lounasravintolat ja suurkeittiöt. Tässä vaiheessa mukana eivät ole esimerkiksi Alkon myymälät, ulkomyynti, myyntiautot eikä etämyynti kuten internet- ja suoramyynti. Raporttien julkaisu Oivan muissa vaiheissa alkaa vuoden 2015 aikana. Vaiheessa II mukaan Oivaan tulevat elintarvikealan laitokset, kuten lihaleikkaamot ja meijerit. Vaiheessa III Oivan piiriin liittyvät muut elintarvikehuoneistot, esim. leipomot, makeistehtaat ja tukkumyynti. Oiva-esite kuluttajille Oiva-hymiöt kertovat elintarviketurvallisuudesta (pdf, 348 kt) oiva_sinettilogo_rgb.jpg : 34 kB Oiva smileys are an indication of food safety (Oiva brochure in English for consumers, pdf 393 kb) oiva_sinettilogo_rgb_nettiin.jpg : 39 kBElintarvikkeiden turvallisuutta arvioivat Oiva-tarkastukset ovat Antell-konsernin liiketoimintayhtiöiden varatoimitusjohtaja Annukka Lanton mukaan mielivaltaisia.
Antellin Oulun kahviloissa on huomautettu eri asioista.
”Esimerkiksi Tukkitien kahviossa pullat eivät saa olla kassakoneen vieressä myyntipöydällä, vaan niiden eteen oli tehtävä pleksi. Sama esillelaittomuoto sallitaan Kalevankulmassa ja Poratiellä”, hän kummastelee Keskuskauppakamarin maanantaina julkistamassa raportissa.
Lanton mukaan valvonnan yhdenmukaistaminen ei näytä toteutuvan, vaan tarkastukset riippuvat tarkastajasta.
”Emme ole koneita”
Oivassa kuntien elintarvikevalvojat arvioivat yritysten elintarviketurvallisuutta.
Valvontatiedot näkyvät hymiöinä yrityksissä. Raportteja voi lukea myös internetistä.
Elintarviketurvallisuuvirasto Evira koordinoi tarkastustietojen julkistamisjärjestelmää.
”Emme ole koneita. Hienosäätö tehdään vähitellen”, sanoo Eviran ylitarkastaja Marina Häggman .
”Palaute kentältä on, että arviointiohjeet ovat tiukat, mutta kaikille samat.”
Valvonnat yhdenmukaistuneet
Häggmanin mukaan asioiden katsominen eri tavalla on ollut ongelma jo vuosia. ”Nyt meillä on työkalu, että voidaan katsoa asioita samalla tavalla.”
Arviointiohjeet toimivat Häggmanin mukaan Suomen noin 60 valvontayksikössä yhtenäistämisen työkaluna.
”Positiivinen palaute on se, että tarkastukset ovat yhdenmukaistuneet jo siitä, että Oiva otettiin käyttöön ja arviointiohjeet tulivat.”
Ensi vuonna loput mukaan
Toukokuussa vuoden täyttänyt Oiva laajenee ensi vuonna kaikkiin elintarvikealan yrityksiin.
Nyt mukana ovat ruokakaupat ja kioskit, ravintolat, kahvilat, grillit, pikaruokapaikat, pubit, lounasravintolat ja suurkeittiöt.
Ensi vuonna mukaan tulevat elintarvikealan laitokset, kuten lihaleikkaamot ja meijerit ja viimeisenä muut elintarvikehuoneistot, esimerkiksi leipomot, makeistehtaat ja tukkumyynti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

