Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Aamiaista ajan kanssa

    Jaana Kankaanpää
    Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Lauantaiaamuna voi herätellä perheenjäseniä kahvin ja paistuvan pekonin tuoksulla. Perinteinen englantilainen muna-pekoniaamiainen, full fry-up, on ravitsemuksellisesti mainettaan parempi, ainakin jos pannulle lisää paistumaan tomaatteja ja sieniä.

    Laita lautaset noin 50-asteiseen uuniin lämpiämään ja siirrä jo paistetut aamiaisainekset sinne pysymään lämpiminä. Pannullinen vastasuodatettua kahvia tai kuumaa teetä kuuluu asiaan. Appelsiinimehu puristetaan jääkaapissa viilenneistä tuoreista appelsiineista.

    Hedelmäsalaatit, smoothiet ja myslisekoitukset maistuvat usein heillekin, joilla aamuisin ei ole kovin hyvä ruokahalu. Valmiiksi paloitellut hedelmät katoavat nopeasti aamiaispöydästä.

    Jugurtin tai maidon asemesta voit vaihteeksi mehevöittää mysliä appelsiinimehulla ja omenaraasteella.

    6:lle

    12 dl vettä

    250 g kivettömiä taateleita

    3 dl pakastepuolukoita

    3 dl ruishiutaleita

    1/2 tl suolaa

    Paloittele taatelit. Kuumenna kattilassa vesi, taatelit ja survotut puolukat kiehuvaksi.

    Sekoita ruishiutaleet ja suola joukkoon ja anna puuron hautua noin 10 minuuttia. Sekoita välillä.

    Jos puuroa jää tähteeksi, se maistuu myös kylmänä välipalana.

    1:lle

    banaani

    omena

    (muita hedelmiä tai marjoja)

    sitruunamehua

    sokeria tarvittaessa

    Paloittele lautaselle hedelmiä ja marjoja sen mukaan, mitä kotoa löytyy. Pirskottele sitruunamehua banaani- ja omenapalojen päälle. Kirpakat pakastemarjat voi makeuttaa hivenellä sokeria tai hunajaa.

    2:lle

    2 banaania

    2 dl jugurttia

    1/2–1 dl kaurahiutaleita

    tai -leseitä

    maitoa tai appelsiinimehua

    Kun banaanit hedelmäkulhossa alkavat tummua, on aika surauttaa niistä aamiaissmoothie. Lisää kannuun banaania, jugurttia tai piimää ja kaurahiutaleita tai -leseitä.

    Soseuta sauvasekoittimella ja ohenna tarvittaessa maidolla tai appelsiinimehulla. Sekä aineksia että määriä voit vaihdella sen mukaan, mitä kaapeista löytyy.

    omenoita

    vettä

    fariinisokeria

    kokonaisia mausteita: kanelitanko, kardemummaa, tähtianista, vaniljatanko, inkivääriä, neilikoita (mitä maustekaapista löytyy)

    Lohko kattilaan omenapaloja. Lisää pohjalle tilkka vettä ja sokeria maun mukaan. Mausteet voit lisätä joukkoon kokonaisena. Hauduttele omenapalat pehmeiksi.

    Voit jättää kokonaiset mausteet hillokkeeseen, se näyttää kauniilta kulhosta tarjoiltuna. Tarjoa jugurtin ja myslin kanssa.

    2 dl pähkinöitä

    1 dl auringonkukansiemeniä

    300 g hunajaa

    2 dl auringonkukkaöljyä

    litra kaurahiutaleita

    5 dl ohrahiutaleita

    5 dl vehnähiutaleita

    2 dl ruishiutaleita

    muutama kuivattu taateli

    muutama kuivattu aprikoosi

    2 dl rusinoita

    Paahda pähkinät ja auringonkukansiemenet kuivalla pannulla varovasti, jotta ne eivät pala. Sekoita kattilassa hunaja ja öljy. Kuumenna varovasti, kunnes hunaja sulaa. Sekoita joukkoon hiutaleet.

    Levitä seos uunipannulle ja paista 180-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Sekoita välillä.

    Lisää vähän jäähtyneeseen seokseen paahdetut pähkinät ja siemenet sekä silputut kuivat hedelmät ja rusinat. Pakkaa jäähtyneenä isoon lasitölkkiin tai peltiseen keksirasiaan.

    Leikkaa tomaatit kahtia vaakasuorassa. Paista ne pannulla öljyssä miedolla lämmöllä molemmin puolin, kunnes ne lysähtävät vähän.

    Miedon makuisia sieniä paistetaan viipaloituna pannulla öljyssä tai voissa. Mausta sekä tomaatit että sienet suolalla ja pippurilla. Tarjoa paahtoleivän päällä tai munakokkelin seurana.

    Pekonisiivut levitetään kylmälle pannulle ja kuumennetaan hitaasti. Ideana on sulattaa pekonista rasva ja paistaa pekonit ruskeiksi ja rapeiksi.

    Liian nopea kuumennus kihartaa siivut ja ne jäävät rasvaisiksi.

    Irronneessa pekonirasvassa paistetaan leipäviipaleita.

    Pane jääkaappikylmät munat kylmään veteen ja laske kypsymisaika siitä, kun vesi kiehuu.

    Huoneenlämpöisten munien päälle voit kaataa joko vettä kuumavesihanasta tai varovasti kuumaa vettä vedenkeittimestä.

    Laske kypsymisaika siitä, kun vesi kiehuu.

    Ripauta keitinveteen suolaa, niin rikkoutuneen kuoren läpi valuva muna jähmettyy nopeasti.

    Kuuden minuutin muna on pehmeä. Tarjoa se munakupissa tai dippaa munaan paahtoleipäpalasia.

    Kahdeksan minuutin munan keltuainen on vielä pehmeähkö.

    Kymmenen minuutin muna on kova ja sen voi viipaloida.

    2:lle

    4 kananmunaa

    2 rkl ruokakermaa

    1/2 tl suolaa

    myllystä jauhettua musta-

    tai valkopippuria

    tuoreita tai pakastettuja yrttejä

    2 tl voita tai öljyä

    Riko kananmunat kulhoon. Lisää ruokakerma ja silppua joukkoon tuoreita tai pakastettuja yrttejä, esimerkiksi basilikaa, rakuunaa, oreganoa ja sitruunamelissaa. Kuivatut yrtit värjäävät kokkelin ikävän harmahtavaksi. Ripsauta mukaan vielä suolaa ja vastajauhettua pippuria myllystä.

    Vatkaa ainekset sekaisin. Kuumenna kattilassa voita tai öljyä (voista tulee kaunis väri), kaada kokkeliseos kattilaan ja kuumenna koko ajan rauhallisesti sekoittaen, hitaasti miedolla lämmöllä. Nopea kuumennus irrottaa nesteen ja kokkelista tulee kuivaa ja ryynimäistä.

    Nosta kattila pois liedeltä heti, kun kokkeli on jähmettynyt mutta vielä kiiltävän pehmeä. Tarjoa se mielellään heti. Kokkeli kuivahtaa säilytettäessä. Sopii paahtoleivän päälle sekä paistetun pekonin tai kylmäsavulohen seuraksi.

    MARIA KING

    Avaa artikkelin PDF