Maahanmuuttajakinvaatii suomalaisruokaa
Ruuan alkuperällä on merkitystä tämän päivän ruokakaupassa, mikä sopii hyvin myös kauppiaalle.
”Kauppias myy aina mieluummin suomalaisen kuin tuontituotteen”, K-kauppiasliiton puheenjohtaja Esa Kiiskinen vakuuttaa.
Suomalaisruuan arvostus näkyy myös Kiiskisen omassa kaupassa Helsingin Kontulassa.
”Ihonväriltään mustaakin mustempi mies tivasi minulta taannoin tiukasti, onko liha aivan varmasti kotimaista”, hän kertoo.
”Hämmennyin hetkeksi, mutta kyllä tämäkin asiakas tarkoitti kotimaisuudella juuri suomalaista. Myös maahanmuuttajat kokevat sen paremmaksi.”
Etenkin lähiruuan suosio ilahduttaa kauppiaista, sillä paikallisesti tuotettu ruoka erilaistaa kauppoja.
Kiiskinen oli yksi niistä seitsemästä pääkaupunkiseudun K-supermarketkauppiaasta, jotka pitivät osastoa syksyn Elma-maaseutumessuilla solmiakseen suhteita suoraan viljelijöihin.
”Se oli menestys, sillä muutoin pienten tuottajien löytäminen on vaikeaa. Olemme nyt löytäneet esimerkiksi todella maukasta kurkkua, jota aletaan pian pakata viljelijän omalla nimellä”, hän kertoo.
”Lisäarvon jakaminen pitää miettiä yhdessä, sillä toiminnan pitää olla molemmille tuloksellista.
Kilpailuviraston alkuvuonna julkistama selvitys arvioi kaupan käyttävän ostovoimaansa väärin. Kiiskisen mukaan kaupan tehtävänä on hankkia ruoka asiakkaalle mahdollisimman edullisesti.
”Kaupan marginaalikin ruokaketjussa on saattanut kasvaa, mutta myös tehtävät ovat lisääntyneet. Esimerkiksi logistiikka on nyt kaupalla ja se maksaa”, hän sanoo.
”Emme me kotimaista ruokatuotantoa halua ajaa ahdinkoon, mehän tarvitsemme toisiamme.”
TIINA TAIPALE
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
