Vuoden kokki hurmasi kauniilla annoksella
Vuoden kokiksi 2012 valittiin Eero Vottonen helsinkiläisestä G. W. Sundmans -ravintolasta. Kilpailun finaali käytiin torstaina Gastro-messuilla.
Ensimmäisessä tehtävässä kokit pääsivät poikkeuksellisesti leipomaan. Tehtävänä oli valmistaa kolme erilaista kokousvoileipää, joissa tuli olla muun muassa palvilammasta ja kylmäsavustettua haukea. Toisena tehtävänä oli loihtia annos naudan entrecôtesta lisukkeineen.
”Eeron annokset näyttivät hyviltä. Tietysti maku ratkaisee ja sekin oli onnistunut”, kilpailun johtaja Vesa Parviainen kehuu.
Vottonen nousi myös lehdistöraadin suosikiksi. Tuomaristossa istunut Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja Katja Koljonen piti voittajaa oikeana valintana.
”Annos oli yllätyksellinen ja erittäin kaunis”, hän kuvailee. ”Pihvi oli wellingtonin pihvin tyyppinen, mutta taikina oli korvattu tattimuhennoksella.”
Koljonen kertoo tuomari-kollegan sanoneen, että oli kuin perhonen olisi laskeutunut annoksen päälle.
Parviainen kuvaa tämän vuoden kilpailua erittäin kovatasoiseksi. Hänen mielestään kaikki 12 semifinalistia olisivat voineet voittaa.
”Suomalaiset kokit ovat aivan huipputasoa. Suomessa ja varsinkin Helsingissä on huikea määrä todella kovatasoisia ravintoloita.”
Kuuden finalistin joukossa oli kaksi Vottosen työkaveria G. W. Sundmans-ravintolasta.
Mittelössä toiseksi sijoittui saman ravintolan Ismo Sipeläinen ja kolmanneksi Heikki Liekola ravintola Postresista Helsingistä.
Parviainen uskoo, että vuoden kokki -tittelistä tulee vuosi vuodelta yhä halutumpi.
Suomen ykköskokki sanoo, että hänen bravuurinsa on mustamakkaran lämmitys. Mieluisimpia raaka-aineita ovat kalat ja äyriäiset.
”Ne ovat vaativia. Joutuu keskittymään ja paneutumaan.”
28-vuotias Vottonen ei ole suunnitellut oman ravintolan perustamista tai maailmalle lähtöä. Kotona häntä pitää reilun vuoden ikäinen tyttö. Töitä tehdään tuttuun tapaan.
”Koetan kehittyä enemmän ja enemmän.”
Suomen paras kokki sai palkinnoksi 6 000 euroa.
EMILIA LAVONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
