Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Miten järvitaimen nousee padon ylitse? Näin kalatie toimii

Kalatie avattiin Leppikosken voimalaitoksella. Ensimmäinen järvitaimen on jo ylittänyt padon.
Moderni kalatie on varsinainen aparaatti.  Kala kulkee laitteen putkiston läpi.
Moderni kalatie on varsinainen aparaatti. Kala kulkee laitteen putkiston läpi. Kuva: Kalasydän Oy

Kalatie on jälleen avattu Fortumin omistamalla Leppikosken voimalaitoksella Kiehimänjoessa Paltamossa, kerrotaan Kalasydän Oy:n tiedotteessa. Kauden ensimmäinen järvitaimen käytti kalatietä voimalaitospadon ylittämiseen vain noin vuorokausi sen avaamisen jälkeen.

Kalat uivat Leppikosken voimalaitoksen alakanavaan sijoitettuun kalatiehen houkutusvirran johdattelemana. Kalatiessä tekoäly tunnistaa kalat sekä kuvaa ja mittaa ne ennen kuin ne pääsevät siirtymään laitteiston putkistoa pitkin voimalaitoksen yläpuolelle.

Vuonna 2023 kalatie on käytössä aina kesäkuun alusta lokakuun puoleen väliin, jolloin se nostetaan ylös huollettavaksi ja talvisäilytykseen.

Kauden 2023 aikana Luonnonvarakeskus suorittaa tutkimuksia, joissa selvittään Leppikosken voimalaitoksen alapuolelle nousevien järvitaimenten määrää. Samalla saadaan arvokasta tietoa kalatien tehokkuudesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Järvitaimenen tila on ollut Suomessa heikko jo pitkän aikaa. Voimalaitoksien padot estävät taimenia pääsemästään kutupaikoilleen.
Järvitaimenen tila on ollut Suomessa heikko jo pitkän aikaa. Voimalaitoksien padot estävät taimenia pääsemästään kutupaikoilleen. Kuva: Kalasydän Oy

”Kalasydän-kalatie on nyt kolmatta kesää käytössä Leppikoskella. Tulee olemaan erittäin mielenkiintoista seurata Luonnonvarakeskuksen testejä ja samalla saada faktatietoa sekä taimenten kokonaismäärästä alakanavassa, että myös Kalasydämen tehokkuudesta.”, kertoo Kalasydän Oy:n myyntijohtaja Mika Sohlberg.

Hanke on osa Fortum Oy:n toimia, joilla pyritään palauttamaan Oulunjärven uhanalainen järvitaimen takaisin elivoimaiseksi.

Leppikosken voimalaitoksen yläpuolisissa sivujoissa on erityisesti järvitaimenen elinkierrolle tärkeitä elin- ja lisääntymisympäristöjä, joita on myös kunnostettu viime vuosina.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY