HELLAN KULMILLA Turha tuoda pottua Suomeen
Olipa nautinto syödä ranskalaisia perunoita hollantilaiseen tapaan majoneesin kera. Amsterdamissa näytti siltä, ettei tähän herkutteluun kansainvälisiä pikaruokaketjuja juuri tarvita.
Hienossa ravintolassa tuodaan simpukkakattilan kylkeen rapeat perunat kastikekippoineen. Kadulla voi nauttia samat potut paperitötteröstä.
Hollantilaiset ovat taitavia perunankasvattajia, mutta niin ovat suomalaisetkin. Onkin kummallista, ettei kotimainen peruna kelpaa Suomen suurimmille pikaruokaketjuille.
Ranskanperuna tuodaan mieluummin Hollannista. Mistä mahtaa olla kyse?
Aika runsas on tuontiranskalaisten valikoima myös kaupan pakastealtaassa. Tuoteselosteita onkin syytä syynätä, jos haluaa koriinsa kotimaisen vaihtoehdon.
Perunalajikkeita kasvatetaan Suomessa paljon enemmän kuin yhden marketin laareista voi päätellä. Jokunen viikko sitten koemaisteltiin Vaasassa peräti 55 eri lajiketta.
Menekin edistäjät voisivat nykyistä aktiivisemmin kertoa, millaisia herkkuja mistäkin lajikkeesta voi valmistaa. Mautkin kiinnostavat, ei vain jauhoisuus tai kiinteys.
Oli hauska lukea Liperissä toimivan Hirvosen perunanviljelytilan sivulta vinkki kuluttajille: ”Markkinoille on tulossa uusi herkullinen yleisperuna Excellency. Tarkkailkaa siis lähikauppanne perunalaareja.”
Hirvosen perunatila muuten toimittaa miltei kaksi kolmannesta sadostaan Pohjois-Karjalan Osuuskaupan myymälöiden kautta maakunnan kuluttajille. Tilan erikoisuus on maatiaislajike Vanha musta eli Kainuun musta.
Perunasta puhutaan aina lisukkeena, mutta miksei se olisi väliin kevyttä pääruokaa. Maustetut lohkoperunat kuorineen uunissa kypsennettyinä ovat maukasta ja terveellistä naposteltavaa hyvän salaatin kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
