Maitotilat vähenevät, tuotanto kasvussa
Maitotilojen lukumäärä on laskenut elokuussa alle yhdeksän tuhannen. Syyskuussa maidontuottajia oli 8 969 kappaletta.
Tuotannosta luopuminen on kuitenkin ollut viime vuotta hitaampaa.
Gallup Elintarviketiedon maitomarkkinakatsauksen mukaan viime vuonna tammi–syyskuussa tuotannosta luopui 440 tilaa, kun tänä vuonna luopujia on ollut 345.
Vaikka tilamäärä on laskenut, koko maan lehmämäärä on ennallaan, jopa hienoisesti noussut.
Syyskuussa lypsylehmiä oli Suomessa yhteensä 284 000 eli 0,1 prosenttia viime vuotta enemmän.
Keskimäärin lypsykarjatilalla on nyt 31 lehmää.
Tammi–syyskuun aikana maidontuotanto lisääntyi 1,1 prosenttia viime vuoteen verrattuna.
Syyskuussa raakamaidon vastaanotto meijereihin oli 178 miljoonaa litraa, eli 3,9 prosenttia ja 6,7 miljoonaa litraa vuodentakaista enemmän. Lisäys vastaa runsaan yhden päivän maidontuotantoa.
Laidunkauden aikana kasvua maitomääriin tuli yli kaksi prosenttia lehmien keskituotosten noustua.
”Laidunkauden jälkeenkin lehmien keskituotokset ovat pysyneet kasvutrendillä. Korjattu nurmirehusato ja ostorehujen aleneva hinta luovat edellytykset tuotostason kasvulle myös alkaneen sisäruokintakauden aikana”, tutkimusjohtaja Eeva Heikkilä Elintarviketiedosta arvioi.
Meijerimaitoennuste kuluvalle vuodelle on 2 213 miljoonaa litraa eli 1,1 prosenttia viime vuotta enemmän. Tuotannon kasvun ennakoidaan jatkuvan myös ensi vuoden alussa.
Maitotuotteiden kuluttajahinnat olivat syyskuussa kuusi prosenttia vuodentakaista korkeammalla.
Maidon tuottajahinta oli kohonnut vastaavassa ajassa neljä prosenttia.
Maitotuotteiden kulutus on kasvanut tänä vuonna kokonaisuudessaan 1,5 prosenttia. Kasvussa on ollut etenkin rahkojen kulutus.
Maidon juonti on vähentynyt puolisen prosenttia, kerman prosentin verran sekä jugurtin ja piimän neljä prosenttia. Myös viilin kulutus on laskussa.
Jugurttien tuonti on vähentynyt, mutta pakattujen maitonesteiden kasvanut. Raakamaidon tuonti on vähentynyt maidontuotannon kasvun myötä.
Juuston syönti on lisääntynyt edelleen. Nyt sitä syödään kuusi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
Etenkin tuorejuustot ja maustamattomat rahkat maistuvat suomalaisille.
Juustojen tuonti on lisääntynyt 15 prosenttia. Kulutuksen kotimaisuusaste on painunut noin 48 prosenttiin.
Voin kulutus on viime kuukausina kääntynyt hienoiseen laskuun.
Voita valmistettiin tammi–elokuussa yhteensä lähes 30 miljoonaa kiloa, mikä on neljä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
Voin vienti on kasvanut noin 10 prosenttia vuodentakaisesta. Tuonti on vähentynyt yli neljänneksellä.
TUURE KIVIRANTA
Juuston syönti on lisääntynyt edelleen. Nyt sitä syödään kuusi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
Etenkin tuorejuustot ja maustamattomat rahkat maistuvat suomalaisille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
