Luomubroilerikokeilu käynnistyi kaupan ja lihatalon aloitteesta
KAUHAVA (MT)
Maataloustuottaja Hermanni Huhtala, luomulihatuoteita valmistava Pajuniemi Oy sekä kaupan S-ryhmä päättivät yhdessä testata luomubroilereiden menestymistä.
Kauhavalla kasvanut erä tulee myyntiin kaikkiin Suomen Prismoihin.
”Ensimmäiset pakastetoimitukset ovat jo lähteneet. Tuoretoimitukset alkavat keskiviikkona aamulla, ja loppuviikosta Prismoissa on luomubroilereiden tuorevalikoimia. Myös ensi viikolla tuore erä toimitetaan torstaiksi kauppoihin”, Arto Jokinen Pajuniemi Oy:stä toteaa.
Kauppa ja lihatalo olivat koehankkeessa aloitteellisia tuottajan suuntaan, sillä luomubroilerille näyttäisi nyt avautuvan markkinoita.
”Uskomme, että tästä tulee ennen pitkää sellainen tuote, jota on saatavilla tasaisesti ympärivuotisesti. Ketjussa on tietenkin vielä rakentamista. Nyt katsotaan, miten tämä lähtee toimimaan ja mitkä ovat kuluttajien reaktiot”, Jokinen sanoo.
”Meillä oli ensin tavanomaista kalkkunaa, sitten luomukalkkunaa. Kalkkunan menekki on kuitenkin huomattavasti pienempää kuin broilerin. Oletimme Pajuniemen ja S-ryhmän kanssa, että luomubroilerille on tulevaisuudessakin enemmän kysyntää”, Hermanni Huhtala taustoittaa.
Päätöstä haudottiin koko talvi ja luomubroilerihanke käynnistettiin keväällä.
”Olin miettinyt luomutuotantoon siirtymistä jo vuosia. Meillä on perunaa viljelty aina kasvipuolella pääsuuntana. Sitä piti ruiskuttaa niin paljon ruttoa vastaan, että torjunta-aineisiin alkoi tulla itsellä yliherkkyyttä. Luomussa näitä ongelmia ei ole”, Huhtala miettii.
Lopullisen töytäisyn luomupuolelle siirtymiselle antoi kuitenkin lannoitetehdas Kemiran myynti Yaralle.
”Lannoitteiden hinnat nostettiin niin korkealle, että koko juttu tympäisi toden teolla. Sehän lahjoitettiin puoli-ilmaiseksi. Siinä vaiheessa päätin, etten ole kyllä tässä kuviossa enää mukana.”
JUKKA KOIVULA
Ensimmäiset
pakastetoimitukset
ovat jo lähteneet.
Tuoretoimitukset alkavat
keskiviikkona
aamulla.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
