Viikon vinkki ”Pohjolan kaprikset” taipuvat moneen
Pihlajanmarjasta saadaan tänä syksynä jättisato koko maassa. Arktiset Aromit ry kannustaakin keräämään vitamiinipommeista osan talteen ja hyödyntämään ruuanlaitossa.
”Pihlajan karvaus vaihtelee, joten kannattaa valita sellaisia puita, joissa marjat ovat makeampia”, toiminnanjohtaja Simo Moisio vinkkaa.
Myös ensimmäiset yöpakkaset kesyttävät marjojen karvautta.
Pihlajanmarjat sisältävät omenahappoa, runsaasti hyytelöainetta eli pektiiniä, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja C-vitamiinia sekä polyfenoleja, joiden vaikutuksesta C-vitamiini säilyy hyvin.
Useimmiten kotitalouksissa valmistetaan pihlajanmarjoista sokeroituja mehuja, hilloja ja hyytelöitä. Soseissa pihlajanmarjan sekaan voi laittaa vaikka porkkanaa, omenaa tai kesäkurpitsaa.
Arktisten Aromien nettisivuilla www.arctic-flavours.fi neuvotaan maustamaan pihlajanmarjoilla myös leipiä ja kakkuja.
Netistä löytyy pihlajanmarjojen hyödyntämiseen monenlaisia reseptejä. Aina marjoja ei tarvitse kyllästää sokerilla.
Netin sosiaalinen keittokirja Soppa 365 vinkkaa tekemään pihlajanmarjoista ”pohjolan kapriksia”. Etikkaan säilötyt, kirpeän kipakat ja sopivan suolaiset marjat sopivat esimerkiksi riistan, maksapateen tai lihapullien kanssa.
Liemen voi maustaa sokerin lisäksi laakerinlehdellä, tähtianiksella tai muutamalla katajanmarjalla.
Resepti avautuu nettiosoitteessa www.soppa365.fi/resepti/7054/pohjolan-kaprikset.
KATJA LAMMINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
