Voiko tämä olla totta? Vihreä, joka syö lihaa, ajaa yksityisautolla ja polttaa tupakkaa
Kokki Otto Sovelius ylistää hevosta "eettisimpänä lihana mitä voi olla". Tampereen puoluekokouksessa on koolla kirjava kaarti vihreitä.
Otto Sovelius (vihr.) on ensimmäisen kauden valtuutettu Pirkkalasta. Hän käy kokin töissä tamperelaisessa ravintola Tiiliholvissa. Kuva: Eija MansikkamäkiTAMPERE
Vihreiden puoluekokouksessa on koolla kirjava joukko puolueväkeä seksuaalivähemmistöistä maahanmuuttajiin ja perhostenpuolustajiin.
Mutta myös tällainen: mies, joka istuu odottamassa puheenjohtajavaalin tulosta kokouspaikka Sampolan aurinkoisilla portailla, ajaa töihinsä yksityisautolla ja syö lihaa.
Hän on Otto Sovelius, ensimmäisen kauden valtuutettu Tampereen naapurikunnasta Pirkkalasta. Hän käy kokin töissä tamperelaisessa ravintola Tiiliholvissa.
"Oma auto on välttämättömyys, sillä teen vuorotyötä enkä pääse sinne julkisilla. Asun maalla, ostin juuri maatalon, jota remontoin."
Tupakasta Sovelius on koettanut päästä eroon, koska sekään ei ole kovin soveliasta maailmankin keuhkojen kunnosta kiinnostuneelle vihreälle.
"Mutta lihansyöntiä en ole ajatellut lopettaa, vähentää vain. Haluan syödä luomulihaa ja eettisesti tuotettua lihaa eli vastustan tehotuotantoa: parsinavettoja, vasikoiden vierottamista emistään miltei heti ja liian pieniä sikojen karsinoita."
Luomuliha maistuu ja erottuu myös ravintolassa, Sovelius sanoo.
"Isot lihatalot laittavat samaan pakettiin nyt lihantuotantoon erikoistuneen rotukarjan ja vaihdevuodet ohittaneen lehmän lihaa, koska se on kuulemma kustannuskysymys. Kuluttaja ei voi vaatia ravintolassa eikä kaupassa sitä parempaa laatua, koska he eivät tiedä tätä."
Hevonen olisi Soveliuksen mielestä mitä mainioin lihalaatu.
"Niitä rakastetaan viimeisen päälle, ruokitaan ja liikutetaan. Se on eettisintä lihaa, mitä voi olla. Sitä ei erikseen tuoteta ruuaksi, vaan käytetään hyväksi, kun eläin kuolee."
Sen sijaan Suomeen tulee jalosteisiin EU-hevosta, joka voi olla peräisin vaikka kyseenalaisesti kasvattavasta Romaniasta.
"Aion itse alkaa kasvattaa kotonani kaneja ravinnoksi."
Soveliuksen ensimmäinen kuntateko tulee olemaan ruoka-aloite järvikalan lisäämiseksi kuntaruokailuun eli esimerkiksi kouluihin. Kun lautasille saataisiin sekä särki että ahven, lapset saisivat kotimaista kalaa ja järvet puhdistuisivat.
Seuraava aloite tulee koskemaan kotimaisen lihan lisäämistä joukkoruokailussa, ettei lasten tarvitsisi syödä esimerkiksi brasilialaista nautaa.
Sovelius kannatti vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi jyväskyläläistä Touko Aaltoa, mutta ei siksi, että tämä on maakunnan mies.
"Hän olisi paras pääministeriehdokas. Harmi vain, että hän on mies, olisin äänestänyt mielelläni naista."
Sovelius puhuu pääministeristä, koska suosionsa huipulla olevat vihreät pyrkivät seuraavissa vaaleissa pääministeripuolueeksi.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
