Kotimainen bioenergia jyllää kasvihuoneissa
Kotimainen kurkku, tomaatti ja salaatti ovat entistä kotimaisempia, sillä bioenergia on nopealla tahdilla korvannut tuontiöljyä ja hiiltä.Yksi rajapyykki saavutettiin viime vuonna, kun kotimaisen puun, turpeen ja peltoenergian osuus kasvihuoneiden lämmityksessä ohitti öljyn, kivihiilen ja maakaasun.
Raskaan polttoöljyn käyttö on vähentynyt ja tilalle on rakennettu turvetta ja puuta käyttäviä lämpölaitoksia.
Muutos on ollut ripeää, sillä vielä viisi vuotta sitten kotimaisen osuus oli vain runsas viidennes kasvihuoneiden lämmitykseen käytetystä bioenergian ja fossiilisten polttoaineiden määrästä.
Energian kotimaisuuden ohella myös energiankäytön tehokkuus on kohentunut. Viime vuonna kasvihuoneet kuluttivat energiaa kaksi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2008, mutta tuotanto kasvoi samaan aikaan kahdeksan prosenttia.
Luvut perustuvat Tiken maanantaina julkaisemiin puutarhakyselyn tuloksiin viime vuodelta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


