Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • vierasyliö Luonto on täynnä aarteita

    Villit luonnon antimet – riista, kala, marjat, sienet ja villiyrtit

    – ovat olleet elämisen edellytys

    suurimman osan ihmiskunnan

    historiasta. Maataloudesta

    alettiin tulla riippuvaisiksi

    vasta viisi tuhatta vuotta sitten, Suomessa tämä siirtymä

    tapahtui huomattavasti

    myöhemmin.

    Suomalainen perusruoka

    peruna on siis suorastaan ultramoderni uutuus, yleistyihän vasta parisen sataa vuotta

    sitten.

    Ennen maataloutta metsien keruutuotteilla oli ratkaiseva merkitys ravitsemukselle.

    Ilman marjojen vitamiineja

    talvi olisi ollut kohtalokas

    pohjoisessa. Ruuan lisäksi

    metsät olivat lääkekaappeja. Pihka oli haavanhoidon kulmakivi jo tuhansia vuosia sitten.

    Viime vuosisadalla läheistä

    luontosuhdetta alettiin pitää jopa vanhanaikaisena. Tätä

    kuvannee hyvin köyhän talon lapsen häpeä 50-luvun lopulla, kun muilla lapsilla oli koulussa

    eväsleipien päällä lauantaimakkaraa ja hän joutui tyytymään metson rintalihoihin.

    Riistalintu oli köyhän talon särvintä jonka rinnalla lauantaimakkara oli niin uutta ja hienoa, että sitä syötiin aluksi vain

    viikonloppuisin. 60-luvun äärifuturistisiin visoihin kuuluivat kaloripillerit ja ravintoliuokset joilla kiiltäviin haalareihin

    pukeutuneet kansalaiset

    tyydyttävät ruokahalunsa.

    Nyt 2010-luvulla – eilisen

    tulevaisuudessa – ihanteena onkin mahdollisimman vähän prosessoitu elintarvike.

    Vaikka 60-luvun visiot olivat

    mitä olivat, emme kääntäneetkään selkäämme luonnonantimille. Yli 70 prosenttia

    suomalaisista poimii marjoja, nuorista aikuisistakin lähes

    60 prosenttia.

    Kuitenkin alle kymmenen prosenttia poimijoista saa

    nykypäivänä tuloja marjojen myynnistä. Ennen marjojen myynti oli tärkeä osa tulonmuodostusta etenkin Lapissa ja Kainuussa.

    Nyt luonnontuotteiden

    keruuseen motivoivat luontoelämykset, liikunta ja terveys. Luonnontuotteiden kotitarvehyödyntäminen nykyaikana on siis enemmänkin nautinto ja etuoikeus kuin pakko ja

    elämisen edellytys.

    Länsi-Eurooppalaisessa

    iitekehyksessä suomalaisilla lienee kaikkein läheisin ja arkipäiväisin suhde luontoon. Tämä

    suhde näkyy muun muassa luonnontuotteiden laajana ja yleisenä käyttönä, eikä se ole välittömässä vaarassa kunhan vaalimme sitä.

    Kaupungistuneenakin

    suomalainen pakenee vapaa-

    aikoinaan piilopirttiinsä

    marjastamaan, kalastamaan ja metsästämään.

    Miksi sitten tätä luontosuhdetta sitten pitäisi vaalia? Voisimmehan virkistäytyä

    kaupunkien viherympäristöissä

    ja ostaa maukkaat ja terveelliset luonnonmarjat torilta, mihin siirtotyövoima on ne poiminut.

    On toki ihmisiä jotka tällaisen valinnan ovat tehneet eikä tätä ole syytä paheksua. Mutta jos teemme tällaisen valinnan

    kansakuntana, menetämme

    jotain tärkeää.

    Kansallisen brändityöryhmän loppuraportin läpileikkaavina teemoina olivat luonto ja

    luontosuhde. Olemme alkaneet

    ymmärtää, että riistaliha eväsleipien päällä ei ole häpeän vaan ylpeyden aihe.

    Tällaisesta etuoikeudesta ei tule luopua, varsinkin kun luonto ja luonnon hyödyntämisen arkinen perinne ja nykyaika eivät sulje pois toisiaan.

    Nykyaika on mukana myös luontosuhteessamme. Marjanpoimija voi napauttaa gps-

    laitteen muistiin marjapaikat, satoseurantaa voidaan ehkä jo lähitulevaisuudessa tehdä ilmakuvauksin ja ravitsemuksen tutkijat vyöryttävät uutta tietoa luonnonantimien edullisista terveysvaikutuksista.

    Sellaistakin itsestäänselvyyttä kuin luonnon virkistävää ja

    terapeuttista vaikutusta

    varmennetaan tutkimuksilla.

    Sen lisäksi että luonnon

    hyödyntämisen perinne on osa identiteettiämme, se voi olla myös merkittävä kansantalouden resurssi. Maailman parhaaksi valittu ravintola, tanskalainen Noma, ratsastaa pohjoismaalaisella keittiöllä. Kotimainen

    Lumene on sitonut tuotekuvansa pohjoisuuteen.

    Pohjoisen luonnon raaka-

    aineiden jalostajat Kaukoidässä

    mainostavat tuotteitaan

    suomalaisittain lähes kliseisillä

    iskulauseilla, joissa toistuvat puhtauden ja keskiyön auringon teemat.

    Pohjoisuudella on nostetta joka

    oikein hyödynnettynä voi koitua

    vielä suuremmaksi hyödyksi kuin mitä se tällä hetkellä on.

    Hyvinvointi- ja terveysalat ovat nimittäin valtavaa liiketoimintaa. Esimerkiksi mustikkakilon hinta ravintolisäksi

    puristettuna kasvaa kertaluokkia. Tämä merkitsee työpaikkoja ja hyvinvointia sille joka tätä arvoketjua hallitsee.

    Metsiemme sieni-, marja- ja yrttivarojen arvo on varovaistenkin arvioiden mukaan satoja

    miljoonia euroja, jalostuksen

    ja markkinoinnin myötä

    raaka-aineen arvo voisi moninkertaistua.

    Tuttujen sieni- ja marjavarojen lisäksi metsissämme

    on paljon hyödyntämättömiä resursseja.

    Männyntuoksuvalmuska eli matsutake oli vielä muutama vuosi sitten lähes tuntematon sieni suurimmalle osalle

    suomalaisista sienestäjistä,

    hyväksyttiinhän se kauppasieneksi vasta viitisen vuotta sitten. Arvoltaan kyseessä on kuitenkin jopa tryffelin veroinen

    sieni.

    Pakurikääpä on arvostettu terveystuotteiden raaka-aine, muutama kilo pakuria voi tehdä

    yksittäisestä koivusta yli sadan

    euron arvoisen puun. Tämä metsäntuhoojana tunnettu

    sieni viihtyy parhaiten veden vaivaamissa heikkotuottoisissa metsissä.

    Rääseikötkin voivat siis

    tuottaa työtä ja hyvinvointia pohjoisille alueille.

    Jotta tämä luonnonantimien taloudellinen potentiaali

    realisoituisi, alkutuotannon tuottavuuden on parannuttava. Harvesteri tekee puunkorjuussa 2000-luvulla saman työn kuin kämpällinen lentojätkiä 50-

    luvulla. Marjastaja tekee töitä poimurilla jonka perusratkaisu on sadan vuoden takaa.

    Marja- tai sienivarojen

    inventointi on lapsenkengissään puuvaroihin verrattuna. Jalostusketjun tärkeyttä korostetaan syystäkin, mutta ilman alkutuotantoa ei voi olla olemassa

    arvoketjua. Tämä pätee niin maa- kuin metsätaloudessakin sekä niiden rajapinnalla olevalla luonnontuotealalla.

    RAINER PELTOLA

    Kirjoittaja on MTT Kasvintuotannon vanhempi tutkija.

    Avaa artikkelin PDF