Ukraina: Venäjä aloittamassa uutta liikekannallepanoa 10. joulukuuta alkaen

Ukrainan puolustusministeriön tietojen mukaan Venäjä valmistelee uutta liikekannallepanoa.
Myös yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW on arvioinut, että Venäjällä valmistaudutaan uuteen, peiteltyyn liikekannallepanoon. Kuvassa Venäjän armeijan mainos Moskovan keskustassa. LEHTIKUVA/AFP .
Myös yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW on arvioinut, että Venäjällä valmistaudutaan uuteen, peiteltyyn liikekannallepanoon. Kuvassa Venäjän armeijan mainos Moskovan keskustassa. LEHTIKUVA/AFP .

Uusi "salamyhkäinen liikekannallepanon aalto" alkaisi ministeriön mukaan Venäjällä ja sen miehittämillä Ukrainan alueilla 10. joulukuuta alkaen.

Aiemmin marraskuussa myös yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on arvioinut, että Venäjällä valmistaudutaan uuteen, peiteltyyn liikekannallepanoon. ISW kirjoitti tuolloin, että Venäjällä oli nähty merkkejä siitä, että uusi liikekannallepano alkaisi joko joulukuussa tai tammikuussa.

Venäjällä järjestettiin syksyllä osittainen liikekannallepano, jonka oli määrä päättyä lokakuun lopussa. Tuossa vaiheessa oli määrä mobilisoida Ukrainan taisteluihin 300  000 uutta Venäjän sotilasta, minkä puolustusministeri Sergei Shoigu väitti toteutuneen.

Britannian sotilastiedustelu arvioi viime viikolla, että Venäjän osittaisessa liikekannallepanossa mobilisoitujen reserviläisten komennuksille on ollut ominaista epäselvyys palveluskelpoisuudesta, riittämätön koulutus ja varustus sekä sijoittaminen erittäin uuvuttaviin taistelutehtäviin.

Ukraina pitää myös todennäköisenä, että Venäjä valmistelee uusia ohjusiskuja alkuviikolle.

Ukrainan asevoimien edustajan mukaan Mustallemerelle on vastikään sijoitettu sotalaiva, joka kykenee ampumaan ohjuksia. Aluksen kyydissä on asevoimien mukaan Kalibr-risteilyohjuksia.

Venäjä on tuhonnut iskuillaan merkittävän osan Ukrainan energiajärjestelmästä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessaan myöhään sunnuntaina Venäjän valmistelevan uusia ilmaiskuja.