KIELEN KIPINÖITÄ Kahvia kypsennellessä
Kun suomalaisella asiat ovat mallillaan, hän saattaa todeta että nyt keitetään oikein hyvät kahvit. Näin tehdään – vaikka ei tehdäkään.
Legendaarinen WSOY:n Keittotaito-teos vuodelta 1939 neuvoo, että ”Kahvi saa kiehua n. 5 minuuttia”. Ei ihme, että keittäminen vakiintui verbiksi kuvaamaan kahvijuoman valmistamista. Eikä se ole puhekielestä mihinkään lähtenyt, vaikka ani harvalla enää pannu minuuttitolkulla kiehuu. Pannukahvin ystävätkin tyytyvät kevyeen kiehautukseen.
Mutta mikä verbi sopisi paremmin? Laittaa on vähän tylsä, valmistaa on liian virallinen, suodattaa aivan keinotekoinen. Vaihtoehtoa miettiessämme keitämme kahvit.
JUHA NEVALAINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
