Padasjoelle puuhataan hävikkiruokakauppaa
Mallia otetaan Ruotsista ja Tanskasta, asialla Padasjoen 4H.
Suomessa ei vielä ole hävikkiruokakauppaa, mutta Ville Mäntylä kokkasi Helsingissä ruokaa hävikkitarvikkeista viime vuoden lopulla. Kuva: Markku VuorikariPadasjoelle on kehitteillä Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa. Sitä puuhaa Padasjoen 4H-yhdistys, joka on nähnyt vastaavanlaisia kauppoja muuallakin. Ruotsissa aukesi viime vuonna ensimmäinen hävikkiruuan myymiseen erikoistunut sosiaalinen supermarketti, ja Tanskassa tänä vuonna.
"Hävikkiruokakaupan tarkoitus on saada käyttökelpoinen hävikkiruoka ruuantuottajien, valmistajien ja myyjien jätekuluista paikallisten ihmisten hyödynnettäväksi", kertoo Padasjoen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Kati Liikonen.
Ensin selvitellään Suomeen sopivaa sekä lainsäädäntöön ja ruokaketjun osapuolten toimintaan istuvaa liiketoimintamallia, ja jo syksyllä on tarkoitus saada kokeilukauppa pystyyn. Se tulisi Padasjoen 4H-yhdistyksen ylläpitämän Padasjoen Kierrätyskeskuksen yhteyteen.
Liikosen mukaan hanke pyrkii vähentämään kaatopaikoille päätyvän, käyttökelpoisen ruuan määrää, vahvistamaan sosiaalista tasavertaisuutta ja kehittämään kiertotalouden tarpeisiin uudenlaisia toimintamalleja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
