Munapuolella osuuskuntahoukuttaa edelleen
Kananmunantuottajien osuuskunnissa ei ole tarvinnut käydä keskustelua esimerkiksi logistiikan aiheuttamista kustannuksista samaan tapaan kuin liha- ja maito-osuuskunnissa, toteaa Munakunnan ja Muna Foodsin hallituksen puheenjohtaja Jarmo Mäntyharju.
”Kun verrataan maitopuoleen tai lihapuoleen, muna-alalla tuotanto on keskittynyt tietyille alueille, lähinnä Lounais-Suomeen ja Etelä-Pohjanmaalle. Lihaa ja maitoa tuotetaan koko maassa, joten niissä logistiikka näyttelee paljon suurempaa osaa kuin munapuolella.”
Mäntyharju muistuttaa, että maitopuolella on ollut yleisesti hyväksytty asia, että keräily hoidetaan ja kustannetaan yhteisvastuullisesti kultakin tilalta näiden koosta ja etäisyydestä riippumatta.
Esimerkiksi äänioikeuden porrastamisesta Munakunnassa ei ole keskusteltu, kertoo toimitusjohtaja Jan Lähde.
Osuuskunnassa on nykyisin 130 jäsentä. Mäntyharjun mukaan liikennettä ei ole ollut viime aikoina sen enempää ulos kuin sisäänkään. Toisaalta osuuskunnan vajaan vuodentakainen yritysjärjestely on herättänyt ulkopuolella kovasti kiinnostusta.
Munakunta perusti viime vuonna jalostus- ja pakkaustoimintaa harjoittavan Muna Foods Oy:n, josta se omistaa puolet. Toisen puolen omistaa tanskalainen Hedegaard Foods.
Viime vuodelta Munakunta maksoi osuuspääomalle korkoa 10 prosenttia. Korko pystyttiin Mäntyharjun mukaan yritysjärjestelyn ansiosta yli kaksinkertaistamaan.
Lähde muistuttaa, että osuuskunta on suurille tiloille luonteva yhteistyökumppani.
”Suuret tilat hakevat pitkäjänteistä yhteistyötä ja molemminpuolista sitoutumista. Siinä on osuuskunnan vahvuus.”
Juhani Reku
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
