Annikka Hurme: Suomella on mahdollisuus nousta kokoaan suuremmaksi elintarvikeviejäksi – eikä siinä auta verotus, vaan työvoiman saatavuus
”Suomessa elintarviketeollisuudessa investoidaan tutkimukseen ja kehitykseen eniten EU-alueella suhteutettuna liikevaihtoon, mutta investoinnit laitteisiin ja uusiin tehtaisiin ovat jääneet suhteessa vähäisemmiksi”, sanoo Hurme ja torjuu terveysveron.”Meillä on kaikki mahdollisuudet nousta kokoamme suuremmaksi elintarvikeviejäksi. Maailmalla on yhä enemmän kysyntää innovatiivisille, vastuullisesti ja kestävästi tuotetuille elintarvikkeille”, Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtaja ja Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme sanoi tiistaina Elintarvikepäivässä Helsingin Messukeskuksessa.
Suomen valtti on kekseliäisyys.
”Elintarvikealalla olemme aina olleet hyvin pulssilla kuluttajien tarpeista ja toiveista. Suomalaisella ruokateollisuudella on kyky innovoida kuluttajien odotusten mukaisia, terveyttä ja hyvinvointia edistäviä, mutta myös makunautintoja ja hyvää mieltä luovia elintarvikkeita”, Hurme sanoo.
Kehitystä auttaa Suomen tavoite tuplata tutkimus- ja kehittämismenot neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Investoinnit tutkimukseen ja kehitykseen tuovat alalle kasvua, mutta vaativat investointeja, Hurme huomauttaa.
”Suomessa elintarviketeollisuudessa investoidaan tutkimukseen ja kehitykseen eniten EU-alueella suhteutettuna liikevaihtoon, mutta investoinnit laitteisiin ja uusiin tehtaisiin ovat jääneet suhteessa vähäisemmiksi.”
Kun vienti vetää, ruoka-ala kasvaa ja sen kilpailukyky ja kannattavuus kohenevat ja samalla paranee huoltovarmuus.
Kasvu nopeasti muuttuvassa maailmassa edellyttää yrityksille ennakoitavaa toimintaympäristöä.
”Yritysten toimintaan vaikuttavat pienetkin toimintaympäristön muutokset –satovaihteluista lainsäädännön muutoksiin ja geopoliittisin tapahtumiin. Oikea tieto markkinoiden muutosajureista, kuluttajien tarpeista, tulevaisuusskenaarioista sekä lainsäädännön suunnasta on yrityksille entistä tärkeämpää.”
Hurme perää vakaata sääntelyä, jotta yritykset voivat investoida, kasvaa ja kehittää uusia ratkaisuja.
”Suomen päättäjien on oltava aktiivisesti ja ajoissa mukana vaikuttamassa EU-aloitteiden ja -säädösten sisältöön. Suomen uuden hallituksen tulee muistaa, että yritysten kannusteet innovoida uusia, kasvua tuovia tuotteita eivät synny verotuksesta, vaan kuluttajien halusta ostaa uudenlaisia elintarvikkeita.”
Hurmee mielestä esimerkiksi esillä olleen terveysveron ohjaavuusvaikutus on epävarma.
"Meillä ei ole näyttöä, vaikuttaako vero kuluttajien käyttäytymiseen toivotulla tavalla. Se ohjaa helposti halvempiin tuontituotteisiin, mikä puolestaan heikentää kotimaisten elintarvikkeiden kilpailukykyä”, Hurme painotti.
Hurme toivoo hallituksen myös pitävän huolta työvoiman saatavuudesta.
”Työvoiman saatavuus on kriittistä koko Suomelle, maan taloudelle ja toimintakyvylle. Ruoka-alan vahvuus on, että meillä on hyvin erikokoisia ja erilaisia yrityksiä, jotka tarjoavat monenlaisia työpaikkoja ja uramahdollisuuksia ympäri Suomen, eivät vain kasvukeskuksissa. Alallamme myös maaseudun työpaikat voivat vauhdittaa vientiä ja lisätä siten Suomen hyvinvointia.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

