Pähkinät tuovat jouluista tunnelmaa
Joulun alla pähkinöitä rouhitaan leivonnaisiin. Ripotellaan kokonaisina salaatin joukkoon. Paahdetaan ja maustetaan illan-istujaisiin.
Pehmeät juustot ja rapeat saksanpähkinät ovat mainio pari silloin, kun tarjottava pitää saada nopeasti pöytään. Pikkujoulutarjottimelle voi keittää pähkinöistä myös hilloketta.
Rapeat pähkinäkorput ja mustaleimaemmental täydentävät toisiaan.
noin 4 dl
500 g (3 isoa) omenoita
2 dl omenatäysmehua
1 dl cashewpähkinöitä karkeana rouheena
1 kanelitanko
1–2 tähtianista
1 1/2 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
Kuori omenat. Poista siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi.
Laita kattilaan kaikki ainekset paitsi sitruunamehu. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin 20 minuuttia. Sekoita välillä.
Poista kanelitanko ja tähti-anikset. Lisää sitruunamehu. Nosta levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Tarjoa juustojen kanssa tai paahtoleivällä.
4 annosta
1 pak (200 g) brietä
Leivitykseen
5 rkl vehnäjauhoja
1 muna
1 dl (40 g) hasselpähkinä-
rouhetta
Paistamiseen voita
Tarjoiluun
2 dl vadelmahilloa tai karpalohyytelöä
Valitse mahdollisimman kova juusto. Hyvin kypsynyt juusto on pehmeä ja valuu helposti paistettaessa. Leikkaa jääkaappikylmä juusto neljään osaan. Pyöritä palat ensin vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa munassa ja lopuksi pähkinärouheessa.
Paista pannulla voissa kauniin ruskeiksi joka puolelta. Tarjoa juuri paistetun juuston kanssa makeaa hilloa tai hyytelöä.
4 annosta
4 säilykepäärynän puolikasta
noin 100 g Aura-juustoa
pieni kourallinen hassel- tai saksanpähkinöitä
2 rkl vaaleaa balsamico-
siirappia tai
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl limetin mehua
Koristeeksi
limetinkuorisuikale
Leikkaa päärynän kuperasta osasta ohut viipale pois, jotta se pysyy suorassa lautasella. Rouhi pähkinät karkeaksi veitsellä. Leikkaa juusto pieniksi paloiksi.
Täytä päärynän syvennys juustopaloilla ja pähkinärouheella. Valuta kullekin päärynälle reilu teelusikallinen etikkaista siirappia tai hunajaa ja hiukan limetin mehua.
16–18 kpl
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 rkl leivinjauhetta
125 g (2 dl) hasselpähkinöitä
50 g voita
Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja pähkinät. Sulata voi. Lisää munavaahtoon jauhoseos ja voisula. Kaada taikina voideltuun 1,5-litraiseen, pitkulaiseen leipävuokaan.
Paista 150 asteessa uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Kypsänä alkaa irrota vuoan reunoista.
Kumoa hiukan jäähtyneenä. Leikkaa haaleana sahateräveitsellä noin 1,5 sentin viipaleiksi. Levitä leivinpaperille uunipellille.
Anna olla uunissa 175 asteessa 10 minuuttia. Käännä korput ja anna olla 5 minuuttia. Alenna uunin lämpö 50 asteeseen. Kuivata alimmalla tasolla 4–8 tuntia.
Tarjoa juustojen ja glögin kanssa.
Vinkki: Ohje kannattaa tehdä kaksinkertaisena, sillä korput maistuvat myös teen ja kahvin kanssa.
16–25 kpl
5 dl piimää
1/2 pak (25 g) hiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 1/2 dl (75 g) hasselpähkinärouhetta
8–9 dl sämpyläjauhoja
75 g voita sulatettuna
Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää suola, sokeri ja pähkinärouhe. Alusta joukkoon jauhot, lisää viimeiseksi voisula. Kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä.
Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Jaa taikinapyörällä ruuduiksi (5 x 5 tai 4 x 4). Kohota liinalla peitettynä.
Paista 200 asteessa uunin keskiosassa 18–20 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.
Tarjoa sämpylöiden kanssa juustoa ja hilloa tai marmeladia.
1 valkuainen
1/2 dl sokeria
2 rkl fariinisokeria
2–3 rkl piparkakkumaustetta
500 g cashewpähkinöitä
Vatkaa valkuaisen rakenne rikki haarukalla. Sekoita valkuaiseen sokerit ja piparimauste. Kaada pähkinät joukkoon ja pyörittele valkuais-sokeriseoksessa. Levitä leivinpaperin päälle pellille.
Paahda 175 asteessa noin puoli tuntia. Irrottele toisistaan ja sekoita pari kertaa paahtamisen aikana.
500 g maapähkinöitä
1 rkl suolaa
Levitä pähkinät leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 175 asteessa, kunnes pinta hikoilee, noin puoli tuntia. Sekoita suola lämpimiin pähkinöihin. Tarjoa sellaisenaan.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
