Ruplan syöksy näkyy Fazerin tuloksessa
”Olosuhteisiin nähden hyvä”, Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum kuvaa konsernin viime vuoden tulosta.
Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum on erityisen ylpeä siitä, että kaikki Oululaisen jälkiuunileipä on nyt leivottu kotimaisesta rukiista. Kuva: Kari SalonenFazerin liikevaihto jäi viime vuonna 2,8 prosenttia edellisvuotta pienemmäksi, 1 648 miljoonaan euroon. Syynä on ennen kaikkea ruplan heikkeneminen. Ilman sitä liikevaihto ja tulos olisivat kasvaneet.
Fazerilla menee Venäjällä edelleen hyvin. Kolmella Pietarin ja yhdellä Moskovan leipomollaan yritys on koko maan markkinajohtaja.
Venäläiskuluttajien ostovoiman heikkeneminen alkoi näkyä Fazerin myynnissä vasta joulukuussa. ”Kalleimmat leivät eivät enää mene aivan yhtä hyvin kaupaksi kuin aiemmin”, toteaa yhtiön konsernijohtaja Christoph Vitzthum.
Suomi on Fazerille ylivoimaisesti tärkein markkina, Vitzthum korostaa. Noin puolet liikevaihdosta syntyy kotimaassa.
97 prosenttia Fazerin Suomessa myymästä leivästä on kotimaassa leivottua. Raaka-aineista kaura ja vehnä ovat kokonaan kotimaisia, rukiillakin siihen pyritään.
Kaupan paistopisteiden yleistyminen on Fazerille suuri uhka. Iso osa niiden raaka-aineesta tuodaan ulkomailta.
Kuluttajatutkimukset kertovat, että suomalaiset arvostavat kotimaista. Silti tuontileivän määrä kasvaa.
Kuluttaja on tässä taloustilanteessa erittäin herkkä valitsemaan halvempaa, Vitzthum pohtii. Toisaalta paistopisteen leivän alkuperää ei aina ehkä edes tunneta.
”Joskus hämmästyttää se, että aamulla meidän leipomossa leivottu, valmiiksi pakattu leipä, joka ostetaan illalla, mielletään vähemmän tuoreeksi kuin Keski-Euroopasta tuleva pakasteleipä, joka saattaa olla 12 kuukautta vanha, kun se paistetaan.”
Mielikuvien vääristyminen ei Vitzthumin mukaan ole kuluttajan syy. ”Meillä leipomoteollisuudessa on paljon tekemistä, että osaamme viestiä tuoreudesta oikealla tavalla."
Uutista on korjattu 27.3. kello 8.53: Christoph Vitzthum on Fazerin konsernijohtaja, ei toimitusjohtaja.
Lue lisää maanantain Maaseudun Tulevaisuudesta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

