KOMMENTTI Suomalaista avoimuutta
Lihantarkastusmaksujen vertailu ei ole helppoa, koska joka maassa ne ovat erilaisia.
Helpoiten luvut löytyivät Ruotsin ja Tanskan viranomaisilta. Saksassa oltiin avuliaita, mutta lopullista totuutta on vaikea löytää, kun joka kunnassa on eri maksut.
Evirasta ei sen sijaan toimitettu puolentoista viikon aikana mitään vertailukelpoisia tietoja. Viraston lakimiehet pohtivat vielä tätä kirjoittaessa
voiko tarkastusmaksuja julkistaa.
Liha-alan yritykset varovat arvostelemasta viranomaisia, mutta turhautuminen tulee läpi keskusteluissa.
Miksi kaikki kustannukset pitää Suomessa sälyttää yrityksille, kun niin ei ole muualla, eikä EU sitä vaadi? Miksi maksut ovat Suomessa korkeampia verrattuna maihin, joissa kulut niinikään peritään täysimääräisesti yrityksiltä?
Miksi tarkastusmaksuissa on valtavat erot riippuen teurastamon koosta ja teurastuslinjan tekniikasta?
Miksi mitään ei voida muuttaa, vaikka ongelmat ovat hyvin tiedossa?
Siinä pohdittavaa vaikka seuraavalle maatalousministerille.
NIKLAS HOLMBERG
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
