Tenojoki kuhisi kyttyrälohta, kalatiskistä sitä ei hevin löytynyt – lainsäädäntö voi aiheuttaa saman ensi kesänä
Kyttyrälohi on Pohjois-Amerikassa tärkeä ja arvostettu saaliskala. Suomessa Tenojokeen nousevaa vierasta ei kuitenkaan löytynyt viime vuonna kaupoista, vaikka kalamäärää liikkui sadoissatuhansissa. Sama tilanne voi hyvin toistua ensi kesänä.
Kaupalliset toimijat kuten kaupat ja ravintolat eivät saa myydä vapaa-ajankalastajien pyytämää kalaa. Kyttyrälohen myyntiä vaikeuttaa se, että Tenon kalatalousalueella ammattikalastajia on vain muutama. Kuva: Jaana KankaanpääKesällä 2023 laaja uutisointi Tenojoen vallanneesta kyttyrälohesta herätti kuluttajien kiinnostuksen kalan ruokakäyttöön. Valtavat kalamäärät eivät kuitenkaan kulkeutuneet samassa mittakaavassa kauppoihin.
Ennen kutuaan kyttyrälohi on oivallinen lohikala. Tyynellä valtamerellä se on alueen lohista runsaslukuisin ja kalastuksellisesti tärkein saalis.
Kyttyrälohen kutuvaellus jää aina kalan viimeiseksi matkaksi, sillä se kuolee lisääntymisen jälkeen. Mädäntyminen alkaa jo matkalla. Tämä ei kuitenkaan ole varsinainen este kalan kaupalliselle hyödyntämiselle.
”Tuleehan meille Norjastakin kalaa, eli kyllä kyttyrälohen saisi kulkemaan kylmässä pohjoisesta etelään.” Kari Ylihärsilä
Kyttyrälohen voi pyytää vielä Tenon suomenpuolisessa osassakin syötäväksi kelpaavassa kunnossa. Suurin este on kalastajien määrä.
”Jos Tenolla on vain pari–kolme ammattikalastajaa, niin kovin paljoa ei saataisi myyntiin, vaikka kyttyrälohta jokeen nousisikin ja kalastajat nostaisivat sitä yötä päivää”, kertoo Suomen kalakauppiasliiton toiminnanjohtaja Kari Ylihärsilä.
Lain mukaan kaupalliset toimijat kuten ravintolat tai kalatukkurit saavat ostaa kalaa ainoastaan kaupallisen kalastuksen rekisteriin kuuluvilta ensimmäisen tai toisen ryhmän kalastajilta.
Vapaa-ajankalastajien saaliiksi saamat kyttyrälohet eivät siis olisi kauppaan kelpaavaa tavaraa.
Välimatka ei sen sijaan olisi Ylihärsilän mukaan mikään ongelma, jos toimitusketjun alkupää olisi muuten kunnossa.
”Tuleehan meille Norjastakin kalaa, eli kyllä kyttyrälohen saisi kulkemaan kylmässä pohjoisesta etelään. Tuskin sitä sentään joen varresta haettaisiin.”
Tenojoen kalatalousalueen puheenjohtaja Mika Aikion mukaan alueella on kaksi kaupallisen kalastuksen rekisterissä olevaa henkilöä.
Tenon alueelta puuttuvat myös kalan perkaamiseen ja käsittelyyn tarvittavat tilat. Aikio uskoo, että niitä perustettaisiin, jos kyttyrälohta päätettäisiin torjumisen sijaan hyödyntää.
”Kyttyrälohi on parin vuoden välein tuleva sesonkituote, mutta tuotantotiloja voisi käyttää myös muiden kalalajien kuten siian, hauen, harjuksen ja meritaimenen käsittelyyn”, Akio arvioi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





