ETL: Sopimusneuvottelut kaupan kanssa jäivät puolitiehen, eivät ratkaisseet ruoka-alan kustannuskriisiä
Toimivat elintarvikemarkkinat edellyttävät sopimusrakenteiden kehittämisen lisäksi muutosta elintarvikemarkkinalakiin sekä ruokamarkkinoiden kilpailun toimivuuden laaja-alaista tarkastelua, ETL linjaa.
Elintarviketeollisuus on vakavassa kannattavuuskriisissä, kertoo ETL. Kustannukset ovat nousseet kaikissa ruoka- ja juomayrityksissä. Kuva: Petteri KivimäkiPäivittäistavarakauppa ja foodservice-tukkukauppa avasivat keväällä neuvottelut kesken sopimuskauden joidenkin elintarvikeyritysten kanssa. Taustalla oli maatalouden ja elintarviketeollisuuden kustannuskriisi.
Elintarviketeollisuusliiton (ETL) jäsenkyselyn mukaan neuvottelut jäivät puolitiehen. Sopimusneuvotteluja käytiin pääosin tuotteista, joiden pääraaka-aine on suoraan peräisin alkutuotannosta.
Elintarviketeollisuus on kauttaaltaan vakavassa kannattavuuskriisissä, kustannukset ovat nousseet kaikissa ruoka- ja juomayrityksissä. Paitsi alkutuotannon myös muiden panosten tuoma kustannuskriisi vaikuttaa niin ikään pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden valmistukseen, liiton tiedotteessa sanotaan. Siksi näissäkin tuotteissa on suuri tarve sopimusneuvotteluille.
”Elintarvikeyritysten ja niiden asiakkaiden käsitykset tilanteen vakavuudesta eroavat toisistaan merkittävästi. Kustannuskriisin laajuuteen, kestoon ja kiireellisyyteen ei vastattu neuvottelupöydissä riittävällä tasolla”, Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail kuvaa.
Julkiset hankintayksiköt eivät suostuneet neuvottelemaan sopimuksia uudelleen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
Erityisen pettyneitä neuvotteluihin olivat kyselyn mukaan yritykset, jotka valmistavat pitkälle jalostettuja ja monia eri raaka-aineita sisältäviä tuotteita.
Kooltaan suuremmat yritykset pärjäsivät neuvotteluissa paremmin, kun taas pienillä ja keskisuurilla yrityksillä oli haasteita päästä edes neuvottelemaan.
”Elintarvikeyritykset kokevat tarvetta kehittää sopimuskulttuuria. Suurin yksittäinen ratkaisu elintarviketeollisuuden mukaan olisi päivittäistavarakaupan tarjousjaksojen jättöajan lyhentäminen ja mahdollisuus tehdä hinnantarkistuksia kesken sopimusjakson perustelluista syistä”, Ismail kertoo.
Toimivat elintarvikemarkkinat edellyttävät sopimusrakenteiden kehittämisen lisäksi muutosta elintarvikemarkkinalakiin sekä ruokamarkkinoiden kilpailun toimivuuden laaja-alaista tarkastelua, ETL linjaa tiedotteessaan.
Kyselyn tulokset on toimitettu elintarvikemarkkinavaltuutetulle. Tarkempia tuloksia ei raportoida julkisuuteen eikä vastanneiden kesken kilpailuoikeudellisista syistä.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



