Pääkaupunkiseudun ammattikeittiöväki tapasi pientuottajia
Maarit Maittila piti pienten elintarvikeyritysten esittelytilaisuutta hyödyllisenä ja mielenkiintoisena. JAANA KANKAANPÄÄ Kuva: Viestilehtien arkistoYli neljäkymmentä elintarviketuottajaa ja lukuisa määrä ammattikeittiöiden edustajia – siitä viriää valtava määrä vilkasta keskustelua ja syntyy uusia, kiinnostavia kontakteja.
Tällainen tapaaminen järjestettiin tiistaina Helsingin Tukkutorilla.
Se saattaa olla alku vakituisemmillekin ”minimessuille”, koulutus- ja kehityspäällikkö Mirja Hellstedt tapahtuman järjestäneestä Ruokatiedosta kertoo.
Hellstedtin mukaan ajatus tapahtumasta syntyi keskusteluissa Helsingin ruokapalveluista vastaavan Palmian kanssa.
”He kertoivat halustaan lisätä pienten yrittäjien tuotteita valikoimiinsa. Heidän ongelmanaan on kuitenkin kontaktien puute.”
Ruokatiedolla näitä kontakteja on, joten yhdistys tarttui haasteeseen ja kutsui yrittäjät esittäytymään. Apuna olivat yhteistyökumppanit Laurea, Hämeen ammattikorkeakoulu sekä Pohjois-Karjalan aikuisopisto.
Kiinnostus ”treffejä” kohtaan yllätti Ruokatiedon. Tuottajia löytyi helposti. Ammattikeittiöpuolelta taas tuli ”vihdoinkin”-kommentteja.
Minimessujen aamupäivä varattiin Palmian edustajille. Iltapäivällä mukaan pääsivät muut ammattikeittiöt Presidentinlinnasta pitopalveluihin ja ravintoloihin.
”Palmia on monelle pientuottajalle liian suuri yhteistyökumppani. Siksi halusimme mukaan myös pienempiä toimijoita”, Hellstedt kertoo.
Tapaamisessa haluttiin myös herättää ajatus verkostoitumisesta: jos minun tuotteeni yksin eivät riitä, löytyisikö lähialueelta muita, joiden kanssa tehdä yhteistyötä?
Helsingin kaupungin omistama Palmia tarjoaa muun muassa kouluissa, sairaaloissa, päiväkodeissa, yrityksissä ja virastoissa yhteensä 100 000 ruoka-annosta päivässä.
Suunnittelija Maarit Maittila Palmiasta kertoo, että kotimaisuus on yritykselle tärkeä arvo. Lisäksi halutaan käyttää mahdollisuuksien mukaan lähi- ja luomuruokaa sekä pienten tuottajien tuotteita.
Näitä kriteereitä painotetaan eri asiakasryhmille kunkin tarpeiden mukaan.
Päiväkodeissa korostetaan nyt luomua. Helsingin päiväkotilapset ovat viime maanantaista lähtien syöneet luomuaampuuroa.
Luomun osuus kasvaa, sillä kaupunginvaltuuston linjauksen mukaan päiväkotiruuan raaka-aineista puolet pitää vuoteen 2015 mennessä olla luomua, Maittila kertoo.
Helsingin henkilöstöravintoloissa kestäviä arvoja edustaa esimerkiksi reilun kaupan kahvi, joka myydään samalla hinnalla kuin tavallinen.
Tiistain messuja Maittila pitää erittäin onnistuneina.
Hän toteaa, että monella pienyrittäjällä tuoteosaaminen on huipussaan, mutta markkinointitaidoissa on parantamisen varaa. Juuri tämäntyyppistä apua kaivataan, jotta kysyntä ja tarjonta kohtaisivat.
Tuottajilta Maittila toivoo enemmän yhteistyötä ja verkostoitumista. Näin saadaan kokoon suurempia eriä, jolloin toimitusvarmuus kasvaa.
Myös logistiikka on tärkeää. Kukin yrittäjä ei voi tuoda omaa tuotettaan joka keittiön takaovelle, vaan kuljetukset on pystyttävä hoitamaan isommissa erissä, useanlaisia tuotteita yhdessä.
Maittila ei osaa suoraan sanoa, kuinka suuri osa Palmian tarjoamasta ruuasta on tällä hetkellä alkuperältään suomalaista.
”Kaikki perusraaka-aineet ainakin, kuten leipä, maitotuotteet, liha ja perunat. Myös kasvikset ja juurekset silloin, kun niitä on kotimaasta tarjolla.”
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
