MTK:n nautajaosto: Suomalainen naudanliha terveellistä
Tuottajajärjestö MTK:n nautajaosto kritisoi uusia pohjoismaisia ravintosuosituksia, joissa kehotetaan vähentämään punaisen lihan syömistä. Tarkkoja grammamääriä suositukset eivät anna, mutta niissä varoitetaan liiallissta kulutuksesta.
”Näyttää siltä, että ravintosuosituksia on ohjannut asenteellinen ympäristö- ja ilmastopolitiikka, jolla ei pitäisi olla tekemistä ravintosuositusten kanssa”, jaosto katsoo.
Jaosto toteaa, että naudanliha sisältää runsaasti proteiineja, rautaa ja vitamiineja ja että kotimainen naudanliha on nykyään vähärasvaista ja terveellistä.
Naudanlihaa arvostellaan sen vesi- ja hiilijalanjäljestä. Jaosto muistuttaa, että Suomessa ei vedestä ole puutetta.
”Myöskään hiilijalanjälki ei ole suuri, sillä suomalainen nauta kasvatetaan nopeasti verrattuna esimerkiksi brasilialaiseen nautaan, jonka hiilijalanjälki saattaa olla kymmenkertainen.”
Jaoston mukaan Suomen eloperäisillä mailla nurmenviljely on ympäristön ja hiilidioksidipäästöjen kannalta paras vaihtoehto.
”Ilman nautoja nurmiviljely loppuisi, päästöt kasvaisivat ja luonnon monimuotoisuus kärsisi.”
Suomalainen naudanlihantuotanto kestää kansainvälisen vertailun myös eläinten kohtelussa ja ruokinnassa, jaosto toteaa.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
