Puolet kulutetusta vedestä tulee ulkomailta
Suomalaisen vesijalanjälki on vuorokaudessa huimat 4000 litraa. Puolet määrästä kuluu ulkomaisten hyödykkeiden tuotannossa. Kuiviin maihin kohdistuvaa taakkaa voi pienentää suosimalla kotimaista.Suomalainen käyttää joka päivä 150 litraa talousvettä. Välillinen veden kulutus on kuitenkin monin verroin suurempi, lähes 4 000 litraa vuorokaudessa. Yllättäen lähes puolet vesimäärästä kuluu ulkomailla.
Vesijalanjälkeen on laskettu mukaan kaikki vesi, joka tarvitaan kuluttajan syömän ruuan ja käyttämien tavaroiden tuottamiseen. Arviot on julkaistu ympäristöjärjestö WWF:n vesijalanjälki -raportissa.
Riisinsyönti kuluttaa vettä
Suomalaisten kulutustottumukset rasittavat vesipulasta kärsiviä alueita Etelä-Aasiassa ja Etelä-Euroopassa.
”Induksella kärsitään vakavasta vesipulasta kahdeksan kuukautta vuodessa, Gangesilla viitenä kuukautena. Näiden kahden joen merkitys miljardikansoille on valtava. Me vesirikkaat suomalaiset olemme kulutuksemme kautta kilpailemassa näistä niukoista vesivaroista”, sanoo WWF Suomen ekologinen jalanjälki -ohjelman päällikkö Jussi Nikula .
Esimerkki löytyy myös Euroopasta. Espanjassa ainakin neljän suomalaisia ruokkivan joen valuma-alueella on pulaa vedestä 3–6 kuukautena vuodessa. Sieltä tuodaan muun muassa oliiveja, viinirypäleitä ja maissia.
Suosi kotimaista
Kaiken kaikkiaan suomalaisten vesijalanjäljestä 82 prosenttia muodostuu maataloustuotteista. Suurimpia vesisyöppöjä ovat lihan ja maidon tuotanto. Myös kahvi ja kaakao paisuttavat vesijalanjälkeä.
Suomessa kuitenkin riittää vettä, joten järkevää on suosia kotimaisia tuotteita.
”Sian ja broilerinrehua tuodaan paljon ulkomailta, joten niiden todellista vesijalanjälkeä on vaikea arvioida”, Nikula huomauttaa.
Sen sijaan helpompaa on korvata ulkomainen riisi kotimaisella ohralla tai perunalla, jonka vesijalanjälki on maltillinen.
Vesijalanjälki ruokalistassa
Nikula painottaa, ettei kampanjalla ole tarkoitus syyllistää kuluttajia, vaan valistaa.
”Ruuantuotannolla on väistämättä ympäristövaikutuksia, mutta kaikkien on silti syötävä. Ruuasta saa edelleen nauttia.”
Kuluttajille tarjoutuu oiva mahdollisuus perehtyä ravintolaruuan vesijalanjälkeen Café Kiasmassa, jossa ruokalistasta selviää kuhunkin annokseen kulunut vesimäärä ja alkuperä. WWF on ollut tuottanut vesijalanjälkitiedot yhdessä Aalto-yliopiston kanssa.
Wonderwater Café Kiasmassa Helsingissä 22.5.–16.9. Lisätiedot http://www.wonderwater.fi/.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

