Lihan ja maidon alkuperän merkintäkokeilu etenee – koskee vain Suomessa valmistettuja ruokia
MTK:n mukaan alkuperämerkintöjen pakollisuuden pitäisi koskea myös tuontielintarvikkeita. Osa elintarvikeyrityksistä ei näe alkuperämerkintöjen hyötyä.
Elintarviketeollisuuden mukaan vapaaehtoiset alkuperämerkinnät ovat Suomessa jo kattavasti käytössä. Kuva: Pekka FaliValmisruuissa käytetyn lihan ja maitotuotteiden maidon alkuperän ilmoittamisen tiukentaminen etenee.
Maa- ja metsätalousministeriö odottaa Euroopan komissiolta vastausta ilmoitukseen kansallisesta säädöksestä.
Asetusehdotuksen mukaan ainesosana käytettävästä lihasta pitäisi ilmoittaa kasvatusmaa ja teurastusmaa. Jos tuotteessa on monia lihalajeja, kaikkien alkuperämaa pitäisi ilmoittaa. Maitotuotteiden ainesosana käytetystä maidosta ilmoitettaisiin lypsymaa.
Kahden vuoden kokeilu koskisi Suomessa valmistettuja elintarvikkeita.
Suomen lisäksi vastaavia kokeiluja suunnittelevat Italia, Kreikka, Portugal ja Liettua. Ranska aloittaa kokeilun ensi vuonna.
MTK pitää erinomaisena raaka-aineen alkuperän ilmoittamisvelvoitteen laajenemista ainesosana käytettyyn lihaan.
"Suomessa on liha-alan yrityksiä, jotka valmistavat elintarvikkeita Suomeen tuoduista raaka-aineista, kertomatta liharaaka-aineen alkuperää", MTK:n lausunnossa asetusehdotukseen sanotaan.
Alkuperämerkintöjen pakollisuuden pitäisi tuottajaliiton mukaan koskea myös tuontielintarvikkeita.
"Nyt on riski, että asetus heikentää kotimaisten elintarvikeyritysten kilpailukykyä", sanoo ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.
Elintarviketeollisuus otti asetusehdotukseen neutraalin kannan. Jäsenistö on jakaantunut, kertoo johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta.
"Vastustajat eivät näe, mitä hyötyä siitä olisi. Vapaaehtoiset merkinnät ovat meillä jo kattavasti käytössä."
Pakkausmateriaalin uudistaminen toisi elintarvikealan yrityksille isot kustannukset.
"Pakkausmateriaalit tilataan usein vuodeksikin eteenpäin. Niille yrityksille, jotka käyttävät raaka-ainetta eri lähteistä, asetus asettaa haasteita raaka-ainehankinnalle."
Toisaalta asetusta puolustavat haluavat, että kuluttaja näkee ainesosina käytetyn lihan ja maidon alkuperän. Raaka-aineen alkuperämaa täytyy nykyäänkin olla tiedossa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
