MTK: Alennuksia ei voi vierittää maataloudelle
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pitää hyvänä, että ruuan hinta laskee. Alennuksia ei kuitenkaan saa repiä tuottajien selkänahasta.
”Vaarana on, että kauppa vierittää hintapaineen tavarantoimittajilleen. Jos vahvassa markkina-asemassa oleva kauppa aikoo ottaa kaiken tuottajien selkänahasta, se johtaisi maatalouspuolella vakaviin seurauksiin.”
Kauppaketjujen hinnanlaskut ovat Marttilan mielestä osoitus siitä, että kilpailu ruokamarkkinoilla toimii.
”Keskeiset kustannukset ovat laskeneet. Jos hinnoille ei tapahtuisi mitään, ei kilpailua olisi ollut ollenkaan.”
Johtavat kaupparyhmät ovat kertoneet alentavansa elintarvikkeiden hintoja. S-ryhmä aloitti maanantaina ja Lidl seurasi perässä tiistaina. Kesko kertoo alentaneensa hintoja merkittävästi jo marras–joulukuussa.
Teollisuus on varpaillaan kaupan liikkeiden vuoksi. HK-Scanin toimitusjohtaja Hannu Kottonen sanoo, että liha-ala on ollut helisemässä pitkän aikaa kiristyvän maailmanlaajuisen kilpailun sekä Venäjä-pakotteiden vuoksi.
”Tämä näkyy arjessa, sillä monet tuottajat ovat pistäneet pillejään pussiin.”
Jos ruuan hinta laskee, teollisuudella ei ole Kottosen mukaan enää varaa tinkiä. Hänen mielestään liha-ala on jo hyvin kilpailukykyinen.
”En näe, että tänne voi kohdistaa suuria pyyntöjä kaupan suunnalta”, hän sanoo.
Pellervon taloustutkimus PTT:n mielestä ruokamarkkinoilla on merkkejä, että markkinat toimivat nyt aikaisempaa paremmin. Markkinasignaalit välittyvät kuluttajahintoihin asti.
PTT:n ekonomisti Kyösti Arovuori sanoo, että viime kuukausien ruoka-alen taustalla vaikuttavat 2013 alkanut tuottajahintojen sekä energiakustannusten lasku.
Kun kysyntä hyytyy, kaupan pitää toimia.
”Kysynnän kasvu on niin onnettoman hidasta, siksi siihen on saattava uutta volyymia hintojen alennuksella”, hän lisää.
Suomessa ei ole totuttu siihen, että ruuan hinta laskee markkinavetoisesti.
”Jotta näin voi käydä, pitää yleensä olla kilpailua.”
Vastakkainen käänne nähtiin 2009–2013. Tuolloin kuluttajien kysynnän ja palkkojen kasvaessa myös ruokaketjun kustannukset nousivat. Vuonna 2014 hinnat jo laskivat. Tuottajahintojen nousut siirtyivät isolta osin kuluttajahintoihin. Suomessa syötiin kallista ruokaa.
”Jos halutaan, että tuottajahintojen nousu menee kuluttajahintoihin, pitää hyväksyä myös päivänvastainen kehitys.”
SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä sanoo MT:lle, että kaupparyhmän kilpailukyky on kohentunut.
S-ryhmä aikoo vähentää myös investointeja. Yhtiöllä on varaa alentaa elintarvikkeidensa hintoja.
”Olemme säästäneet kymmeniä miljoonia. Tämä operaatio on itse rahoitettu ja elintarvikkeiden alennukset otetaan suoraan katteesta.”
Heikkilä kiistää, että hinnanalennukset valutettaisiin ruokaketjun alkupäähän.
”Meillä ei ole tarkoitus repiä hinnanalennuksia tuottajien selkänahasta”, hän lisää.
Heikkilä lupaa uusia alennuksia vielä tänä vuonna.
Jatkossa S-ryhmän hinnanmuutoksista neuvotellaan perinteiseen tapaan tavarantoimittajien kanssa.
”Luonnollisesti yritämme neuvotella hyvä ehdot teollisuuden kanssa. Jos asiakkaat haluavat tuotteita edullisesti, viemme tätä viestiä eteenpäin ruokaketjussa”, hän kertoo.
JANNE IMPIÖ
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
