Ravintolavisa tarjoaa liikettä aivoille
Linda Nieminen (vas.), Antti Talvitie ja Eeva Uskali pohtivat vastauksia antaumuksella. Tomi Olli Kuva: Viestilehtien arkistoTAMPERE
Tampereella sijaitsevaan Olutravintola Konttoriin kertyy joka tiistai-ilta innokasta visailuväkeä. Tietokilpailuilla on pitkä perinne, sillä niitä on järjestetty jo kymmenen vuotta.
Alusta saakka on illan isäntänä häärännyt kysymyksiä konekiväärin lailla suoltava Sami Mäkinen. Hän onkin saanut lempinimen ”Visa” juuri tietokilpailujen kautta.
”Minulla on varastossa noin 20 000 kysymystä, eli valinnanvaraa riittää. Laaja repertuaari onkin tarpeen, sillä jokaiseen iltaan täytyy saada väkevää haastetta”, Mäkinen sanoo.
Hän nimeää lempiaiheikseen urheilun, musiikin ja elokuvat.
”Ajankohtaisia asioita en juurikaan poimi mukaan, sillä ne ovat liian helppoja aiheita.”
Kisamaestrolla on selkeä näkemys siitä, millainen on hyvä kysymys. ”Se on sellainen, jonka tietää vain yksi joukkue.”
”Huonoin on kysymys, jonka tietävät kaikki osallistujat. Välillä saattaa myös tulla tulkinnanvaraisia vastauksia. Silloin käydään lämminhenkisen syvällistä keskustelua tulkinnasta”, Mäkinen virnistää.
Vaikka kisailijat voisivat hämyisässä ravintolassa etsiä tietoa kätevästi vaikkapa älypuhelimilla, Mäkinen ei ole joutunut vuosien varrella hylkäämään joukkueita kuin kolme kertaa.
”Tietokilpailijat ovat rehellistä väkeä. Kyseessä on monille elämäntapa, josta nautitaan rehdisti ja reilusti.”
Konttorin kisailloista tekee erityisiä osallistujien laaja kirjo. Samoissa pöydissä istuvat niin lajissa arvokisamitaleja saavuttaneet tietäjät kuin satunnaiset kisailijatkin. Osallistujien ikähaitari liikkuu 18–70 vuoden välillä.
”Voittaja ei ole ikinä itsestäänselvyys, arvokisamenestyjätkin ovat joutuneet taipumaan. Hieno piirre on myös se, että kuka kisassa menestyykään, antaa muu väki parhaille lähes aina vilpittömän tunnustuksen”, Mäkinen sanoo.
Konttorin tietovisassa ovat tuttuja kasvoja tamperelainen Linda Nieminen sekä pirkkalalaiset Eeva Uskali ja Antti Talvitie.
”Käymme kisailemassa aina kun mahdollista. Paras saavutus on kakkostila, jota tietysti tuuletettiin kunnolla. Kilpailuvietti roihuaa kisan aikana voimakkaasti, ja tunteita näytetään sen mukaisesti.”
Kolmikko pitää ravintolavisailun hyvänä puolena jännityksen lisäksi yleistiedon kasvua.
”Se lisääntyy joka kerta. On selvää, että kysymyksistä jää mieleen monia asioita, joista ei muutoin olisi aavistustakaan.”
Kisan aikana tärkeää on myös sosiaalisuus. Silti alkoholi ei kuulu läheskään kaikkien kuvioihin ravintolaympäristöstä huolimatta.
”Ravintolavisa on mainio tapa irrottautua hetkeksi arjesta ja viettää mukavaa aikaa yhdessä toisten kanssa”, kolmikko toteaa.
Myös kisaisäntä Mäkinen saa visailijoita tunnustusta.
”Sami on huumorintajuinen ja reilu vetäjä. Hänellä on oikeanlaista pilkettä, mikä nostaa tunnelmaa entisestään. Joskus hänen kysymyksensä ovat tosin niin hurjia, ettei niihin ole mitään järkevää vastattavaa.”
Mäkinen myöntää tuntevansa hersyvää mielihyvää saadessaan aikaan syviä huokauksia. Sellaisia tulee usein kisan päättävien musiikkinäytteiden kohdalla.
”On myönnettävä, että oloni on varsin voitonriemuinen löydettyäni soittoon vuosikymmenten takaisia iskelmiä, joiden esittäjistä osa ei ole kuullutkaan.”
Sami Mäkinen on ollut uskollinen lajille pikkunappulasta saakka. Hän hurahti kysymyksiin kotikonnuillaan Jämsänkoskella.
”Perheeni ja lähisukuni kokoontuivat viikoittain pitämään tietokilpailua. Minäkin pääsin tekemään kysymyksiä ensimmäisen kerran yhdeksänvuotiaana”, Mäkinen muistelee.
”Olin jo lapsena kiinnostunut kaikenlaisista tiedonmurusista, ja opettelin esimerkiksi kartan avulla eri maiden kaupunkeja.”
Koska uusia kysymyksiä tarvitaan koko ajan lisää, ovat Mäkisen aistit jatkuvasti valppaana. Ideoita loikkaa miehen mieleen solkenaan. ”Mietin eri asioita kohdatessani, taipuisiko hommasta myös naseva kysymys.”
Idea on kuitenkin tallennettava nopeasti, muutoin se unohtuu.
”Jos hyvä kysymys pääsee unohtumaan, on se luonnollisesti ison harmistuksen paikka. Silloin on vain hierottava aivonystyröitä ja kehitettävä uusi tilalle.”
Tomi Olli
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
