Ruokaketjun neuvottelut jatkuvat – elintarvikemarkkinavaltuutettu patistaa toimijoita tarkentamaan käytäntöjään
Mahdollisia työkaluja ovat esimerkiksi erilaiset hinta- tai kustannusindeksit, joiden avulla markkinamuutosten vaikutuksia voidaan seurata.
Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg johtaa elintarvikeketjun käymiä neuvotteluita. Kuva: Sanne KatainenElintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikbergin mukaan ruokaketjun toimijoiden tulisi tarkentaa käytäntöjään.
Neuvottelut maatalouden kannattavuuskriisistä ja sen mahdollisista ratkaisuista jatkuivat tiistaina Säätytalolla.
Elintarvikemarkkinavaltuutetun tiedotteen mukaan neuvotteluissa käsiteltiin selvitystä, joka oli tilattu maatalous- ja metsätieteiden tohtori Kyösti Arovuorelta REINU econ Oy:stä. Neuvotteluissa olivat paikalla Elintarviketeollisuusliitto ry, MTK ry, Päivittäistavarakauppa ry ja SLC r.f.
Selvityksen tavoitteena on avata elintarvikeketjun sopimussuhteita ja kartoittaa keinoja, joilla sopimuskäytäntöihin liittyviä epäkohtia voitaisiin ratkaista.
Alustavien tulosten perusteella työkalut sekä markkinoiden nopeisiin muutoksiin vastaamiseen että pitkäjänteisen toiminnan varmistamiseen ovat olemassa.
Työkalut kaipaavat kuitenkin rakenteellista kehittämistä. Ensi vaiheessa on Wikbergin mukaan tärkeää selvittää, minkälaisilla työkaluilla markkinasignaalien välittymistä elintarvikeketjussa voidaan vahvistaa. Mahdollisia työkaluja ovat esimerkiksi erilaiset hinta- tai kustannusindeksit, joiden avulla markkinamuutosten vaikutuksia voidaan seurata.
Arovuoren selvitys viimeistellään helmikuun aikana ja julkistetaan 3.3.2022.
Lue lisää aiheesta:
Ruokaketjusovun takaraja siirtyy – Leppä "puolitoiveikas" että sopu syntyy ilman lakia
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
