K-kauppiaat tapaavat lähituottajia kuudella paikkakunnalla
SEINÄJOKI (MT)
Joutsalaisella juustomestarilla Markku Liiaksella oli torstaina suuri päivä: hänen vuosia kypsyttelemästään ajatuksesta – ainoasta täysin kotimaisesta aidosta cheddar-juustosta – tuli totta. Liias esitteli Aito cheddar -tuotemerkillä myytävän juuston K-ruokakauppiaiden ja Ruokatiedon järjestämillä lähiruokatreffeillä Seinäjoella.
Liias on työskennellyt juustomestarina yli 20 vuotta, Suomen lisäksi oppia on karttunut muun muassa Kanadasta.
”Jukolan tila Leivonmäellä on ainoa suomalainen maitotila, jolla on oma juustola. Jukolan juustolan tuotteet valmistetaan kokonaan yhden tilan raakamaidosta.”
Cheddarin valmistukseen käytetään vain aamulypsettyä maitoa. Kello yhdeksältä maito on siirtynyt tilatankista juustolaan, ja seuraavana aamuna juustot ovat valmiita vähintään kuuden viikon kypsytykseen.
Tuotteet tulevat markkinoille parin viikon päästä.
Lähiruokatreffeille Seinäjoen yliopistokeskuksen aulaan oli saapunut parikymmentä pohjalaista lähiruokatuottajaa. Esittelypöytien ympärillä kierteli saman alueen K-ruokakauppiaita tutustumassa lähiseutunsa ruokatarjontaan.
Lähiruokatreffit on kuuden alueellisen tapahtuman sarja, kertoo tapahtumaa koordinoiva ympäristöpäällikkö Timo Jäske Ruokakeskosta. Tällä viikolla tapahtuma on jo järjestetty Seinäjoen lisäksi Oulussa ja Kuopiossa. Ensi viikolla kiertue jatkuu Tampereelle, Naantaliin ja Vantaalle.
”Sekä kauppiaat että tuottajat ovat olleet tapahtumaan tyytyväisiä. Sekä Kuopiossa että Oulussa syntyi oikeaa ja aitoa kauppaa, monet kauppiaat saivat uusia paikallisia tuotteita valikoimiinsa ja valmistajat saivat markkinoilta jalansijaa.”
Hänen mukaansa esimerkiksi Kuopiossa näkyi, miten saman maakunnan kauppiaat ja tuottajat saattoivat kohdata toisensa ensi kerran.
Jäske arvioi, että lähiruokatreffejä saatetaan järjestää myöhemmin lisää.
”Käymme kesäkuun kiertueen jälkeen palautetta läpi ja pohdimme jatkoa. Esimerkiksi Pohjanmaa on iso maakunta. Tilausta useammalle tapahtumalle samankin maakunnan alueella varmaankin on.”
Seinäjoen treffeillä oli Liiaksen lisäksi tuotteitaan esittelemässä muun muassa Eveliina Jukkola Jukkolan juustolasta Lohtajalta. Hän esitteli leipäjuustoja, joilla on jo vahva jalansija K-kaupoissa. Pirkka-merkillä myytävät pienet juustokiekot ovat yrityksen valmistamia.
Nyt esittelyssä olivat yrityksen omalla merkillä myytävät leipäjuustot.
Mehiläistarhaaja Jyrki Uusitalo Pedersörestä esitteli kävijöille tilansa hunajia, pakurikääpää ja siitepölyä, ilmajokinen Namitupa muun muassa Pöyrööt-salmiakkijauhetta ja vahvasti salmiakkisia karamellejaan.
”Kyllä tänne kannatti tulla. Vaikka meillä on jo myyntiä eri puolilla maata ja lisäksi Ruotsissa, täällä on syntynyt uusia kontakteja”, kehuu Namituvan tuotteita esitellyt Lotta Laine.
JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
