Karjakoko nousi 30 lypsävään
Suomalaisen maitotilan keskimääräinen lehmäluku nousi syksyllä uudelle kymmenluvulle eli 30 lehmään, Gallup Elintarviketiedon maitomarkkinakatsaus kertoo.
Marraskuussa maidontuottajien määrä painui alle 9 400 tilan.
Tilamäärä väheni vuodessa yli kuusi prosenttia mutta lypsylehmien määrä vain puoli prosenttia. Keskilehmäluku tilaa kohden kasvoi lähes kahdella.
Lehmien tuotos kääntyi syksyllä lievään laskuun. Keskituotosta alentavat lehmien poikimavälin kasvu sekä ostorehujen kalleus.
Soija oli lokakuussa noin 60 prosenttia viime vuotta kalliimpaa. Rypsi ja ohra olivat kallistuneet vajaan viidenneksen.
Maito maistuu suomalaisille hyvin, ja kulutus on pienessä kasvussa. Sitä vetävät täys-, kevyt- ja luomumaidot.
Rasvattoman maidon suosio on hiukan hiipunut. Nyt halutaan rasvaista: täysmaidon käyttö kasvoi vuodessa yli 10 prosenttia ja kerman 9 prosenttia.
Voin kulutus oli tammi–lokakuussa 10 prosenttia viime vuoden vastaavaa jaksoa suurempi.
Suomalaiset syövät yhä enemmän tuontijuustoja. Tuonnin osuus kulutuksesta on noussut jo 47 prosenttiin.Sivu 11
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
