Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Laskiaisrokan suosio kestää

    Herneet ovat linssien ja papujen ohella ravintorikkaimpia ruoka-aineita. Niistä saa proteiinin lisäksi hiilihydraattia, kuitua, B-vitamiineja, kivennäisaineita sekä rautaa, mutta vain vähän rasvaa.

    Perinnerokka valmistuu kuivatuista herneistä. Nopeimmin lopputulokseen pääsee lämmittämällä valmista keittoa. Eineskeittoa voi tuunata vielä lisäämällä joukkoon sinappia, paistettua pekonia tai piparjuuritahnaa.

    Myös valmiiksi kypsennetyistä kikherneistä syntyy nopeasti ruokaisaa ja lämmittävää keittoa.

    4 annosta

    1/2 (100 g) purjoa

    2 yksikyntistä valkosipulia

    2 rkl voita

    1 prk (380/240 g) säilyke-

    kikherneitä (luomu)

    2 viipaletta vaaleaa leipää

    12 dl vettä

    2 kasvisliemikuutiota

    1/4 kiinankaalia

    2 rkl vaaleaa balsamicoa

    tai sitruunamehua

    2 rkl tomaattipyreetä

    1 tl sokeria

    tuoretta basilikaa

    tai sipulinlaukkaa

    Halkaise purjo ja huuhtele hyvin. Leikkaa ohuiksi renkaiksi. Hienonna kuoritut valkosipulit.

    Sulata voi kattilan pohjalla ja kuullota kevyesti sipulit. Lisää vesi ja murennetut liemikuutiot.

    Kuumenna ja kaada joukkoon huuhdellut kikherneet. Leikkaa leipäviipaleista kuoret ja murenna sisus kattilaan.

    Keitä noin 10 minuuttia. Lisää kiinankaali suikaleina ja mausteet. Jatka keittämistä vielä pari minuuttia.

    Ripottele pinnalle basilikasilppua tai hienonnettua sipulinlaukkaa.

    Vinkki: Suikaloi paketillinen pekonia ja ruskista ensin kevyesti kattilan pohjalla. Kuullota sipulit pekonin rasvassa ja lisää muut keiton ainekset kuten yllä.

    6–8 annosta

    1–2 rkl voita

    1–2 (175 g) sipulia

    400 g jauhelihaa

    3 (300 g) porkkanaa

    12 dl vettä

    8 kokonaista maustepippuria

    2 tl suolaa

    2 laakerinlehteä

    pala tuoretta inkivääriä

    1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

    2 dl punaisia linssejä

    1 prk (2 1/2 dl) maustettua

    ruokakermaa Kolme juustoa

    1/2 dl persiljaa

    Pinnalle hienonnettua

    persiljaa

    Sulata voi kattilassa. Kuullota hienonnetut sipulit. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää porkkanakuutiot. Sekoita ja kuumenna.

    Lisää vesi, maustepippurit, suola, laakerinlehdet, suikaloitu inkivääri ja tomaattimurska.

    Huuhdo linssit siivilässä kylmällä, juoksevalla vedellä ja lisää kattilaan. Anna kiehua kannen alla noin 30 minuuttia välillä sekoittaen.

    Lisää keittoon ruokakerma ja persiljasilppua, kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja kypsyys.

    Ripota pinnalle hienonnettua persiljaa. Tarjoa ruisleivän kanssa.

    8–10 annosta

    2 1/2 l vettä

    5 dl (400 g) kuivattuja

    herneitä

    noin 500 g luullista

    savupotkaa

    1/2 tl suolaa

    1 tl meiramia

    2 laakerinlehteä

    (vahvaa sinappia)

    (piparjuuritahnaa)

    Huuhtele ja pane herneet veteen turpoamaan keittokattilaan edellisenä päivänä.

    Lisää seuraavana päivänä suola, meirami, laakerinlehdet ja savupotka.

    Nosta kattila levylle ja keitä keittoa hiljalleen noin kolme tuntia. Sekoita välillä pohjaa myöten ja lisää vettä tarvittaessa. Mitä kauemmin rokka saa kiehua, sen parempaa keittoa. Ota potka ja paloittele sen lihan pieniksi paloiksi takaisin keittoon.

    Kokeile keiton maustamista sinapilla tai piparjuuritahnalla. Tai laita mausteet tarjolle erikseen.

    6 annosta

    5 dl (400 g) kuivattuja

    herneitä

    2 l vettä

    2 tl suolaa

    1 laakerinlehti

    5 maustepippuria

    3–4 (noin 350 g) porkkanaa

    1 iso sipuli

    1 prk (2 1/2 dl) maustettua

    ruokakermaa Kippari

    Huuhtele herneet. Laita vesi ja herneet kattilaan ja anna liota yön yli.

    Nosta kattila liedelle. Anna kiehua hiljalleen noin tunti. Lisää suola ja laakerinlehti sekä porkkanat ja sipuli pieniksi kuutioiksi leikattuna. Jatka keittämistä toinen tunti. Sekoita välillä, ettei pala pohjaan. Lisää tarvittaessa desi vettä.

    Kun herneet ovat soseutuneet, sekoita keittoon ruokakerma. Voit myös pyöräyttää keittoa sauvasekoittimella tasaisemmaksi. Kuumenna kiehuvaksi.

    Tarjoa keiton kanssa ruisleipää.

    1 dl kuohukermaa

    1 rkl sitruunamehua

    1 rkl piparjuuritahnaa

    1 rkl sinappia

    Tarjoa sopan kanssa maustettua kermavaahtoa.

    8 annosta

    1 täysjyväpatonki

    25 g voita

    2–3 valkosipulin kynttä

    noin 1 dl persiljaa

    hienonnettuna

    Purista valkosipulin kynnet pehmeän rasvan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää persilja. Sekoita.

    Leikkaa patongin päälle pitkä viilto ja sivele se seoksella. Kuumenna uunissa folioon käärittynä 200 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa herne- tai linssikeiton kanssa.

    Vinkki: Kun lämmität uunin patonkia varten, kypsennä samalla myös pannari.

    12 annosta

    3 munaa

    8 dl maitoa

    2 dl vehnäjauhoja

    1 1/2 dl ohrajauhoja

    1 tl suolaa

    1 rkl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    50 g voita

    Tarjoiluun

    hilloa ja kermavaahtoa

    Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Vatkaa joukkoon maito sekä kaikki kuivat aineet. Lisää lopuksi sulatettu voi. Sekoita taikina tasaiseksi.

    Kaada taikina uunipellille leivinpaperille. Kypsennä 225 asteessa 25–30 minuuttia, kunnes pannari on kypsää.

    Vinkki: Kaada taikina suoraan voidellulle uunipannulle, näin saat pohjastaan rapean pannukakun.

    ANNELI PESSALA

    Kun lämmität

    uunin patonkia varten, kypsennä samalla myös

    pannari.

    Avaa artikkelin PDF