Laskiaisrokan suosio kestää
Herneet ovat linssien ja papujen ohella ravintorikkaimpia ruoka-aineita. Niistä saa proteiinin lisäksi hiilihydraattia, kuitua, B-vitamiineja, kivennäisaineita sekä rautaa, mutta vain vähän rasvaa.
Perinnerokka valmistuu kuivatuista herneistä. Nopeimmin lopputulokseen pääsee lämmittämällä valmista keittoa. Eineskeittoa voi tuunata vielä lisäämällä joukkoon sinappia, paistettua pekonia tai piparjuuritahnaa.
Myös valmiiksi kypsennetyistä kikherneistä syntyy nopeasti ruokaisaa ja lämmittävää keittoa.
4 annosta
1/2 (100 g) purjoa
2 yksikyntistä valkosipulia
2 rkl voita
1 prk (380/240 g) säilyke-
kikherneitä (luomu)
2 viipaletta vaaleaa leipää
12 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
1/4 kiinankaalia
2 rkl vaaleaa balsamicoa
tai sitruunamehua
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
tuoretta basilikaa
tai sipulinlaukkaa
Halkaise purjo ja huuhtele hyvin. Leikkaa ohuiksi renkaiksi. Hienonna kuoritut valkosipulit.
Sulata voi kattilan pohjalla ja kuullota kevyesti sipulit. Lisää vesi ja murennetut liemikuutiot.
Kuumenna ja kaada joukkoon huuhdellut kikherneet. Leikkaa leipäviipaleista kuoret ja murenna sisus kattilaan.
Keitä noin 10 minuuttia. Lisää kiinankaali suikaleina ja mausteet. Jatka keittämistä vielä pari minuuttia.
Ripottele pinnalle basilikasilppua tai hienonnettua sipulinlaukkaa.
Vinkki: Suikaloi paketillinen pekonia ja ruskista ensin kevyesti kattilan pohjalla. Kuullota sipulit pekonin rasvassa ja lisää muut keiton ainekset kuten yllä.
6–8 annosta
1–2 rkl voita
1–2 (175 g) sipulia
400 g jauhelihaa
3 (300 g) porkkanaa
12 dl vettä
8 kokonaista maustepippuria
2 tl suolaa
2 laakerinlehteä
pala tuoretta inkivääriä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 dl punaisia linssejä
1 prk (2 1/2 dl) maustettua
ruokakermaa Kolme juustoa
1/2 dl persiljaa
Pinnalle hienonnettua
persiljaa
Sulata voi kattilassa. Kuullota hienonnetut sipulit. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää porkkanakuutiot. Sekoita ja kuumenna.
Lisää vesi, maustepippurit, suola, laakerinlehdet, suikaloitu inkivääri ja tomaattimurska.
Huuhdo linssit siivilässä kylmällä, juoksevalla vedellä ja lisää kattilaan. Anna kiehua kannen alla noin 30 minuuttia välillä sekoittaen.
Lisää keittoon ruokakerma ja persiljasilppua, kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja kypsyys.
Ripota pinnalle hienonnettua persiljaa. Tarjoa ruisleivän kanssa.
8–10 annosta
2 1/2 l vettä
5 dl (400 g) kuivattuja
herneitä
noin 500 g luullista
savupotkaa
1/2 tl suolaa
1 tl meiramia
2 laakerinlehteä
(vahvaa sinappia)
(piparjuuritahnaa)
Huuhtele ja pane herneet veteen turpoamaan keittokattilaan edellisenä päivänä.
Lisää seuraavana päivänä suola, meirami, laakerinlehdet ja savupotka.
Nosta kattila levylle ja keitä keittoa hiljalleen noin kolme tuntia. Sekoita välillä pohjaa myöten ja lisää vettä tarvittaessa. Mitä kauemmin rokka saa kiehua, sen parempaa keittoa. Ota potka ja paloittele sen lihan pieniksi paloiksi takaisin keittoon.
Kokeile keiton maustamista sinapilla tai piparjuuritahnalla. Tai laita mausteet tarjolle erikseen.
6 annosta
5 dl (400 g) kuivattuja
herneitä
2 l vettä
2 tl suolaa
1 laakerinlehti
5 maustepippuria
3–4 (noin 350 g) porkkanaa
1 iso sipuli
1 prk (2 1/2 dl) maustettua
ruokakermaa Kippari
Huuhtele herneet. Laita vesi ja herneet kattilaan ja anna liota yön yli.
Nosta kattila liedelle. Anna kiehua hiljalleen noin tunti. Lisää suola ja laakerinlehti sekä porkkanat ja sipuli pieniksi kuutioiksi leikattuna. Jatka keittämistä toinen tunti. Sekoita välillä, ettei pala pohjaan. Lisää tarvittaessa desi vettä.
Kun herneet ovat soseutuneet, sekoita keittoon ruokakerma. Voit myös pyöräyttää keittoa sauvasekoittimella tasaisemmaksi. Kuumenna kiehuvaksi.
Tarjoa keiton kanssa ruisleipää.
1 dl kuohukermaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl piparjuuritahnaa
1 rkl sinappia
Tarjoa sopan kanssa maustettua kermavaahtoa.
8 annosta
1 täysjyväpatonki
25 g voita
2–3 valkosipulin kynttä
noin 1 dl persiljaa
hienonnettuna
Purista valkosipulin kynnet pehmeän rasvan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää persilja. Sekoita.
Leikkaa patongin päälle pitkä viilto ja sivele se seoksella. Kuumenna uunissa folioon käärittynä 200 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa herne- tai linssikeiton kanssa.
Vinkki: Kun lämmität uunin patonkia varten, kypsennä samalla myös pannari.
12 annosta
3 munaa
8 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl ohrajauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g voita
Tarjoiluun
hilloa ja kermavaahtoa
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Vatkaa joukkoon maito sekä kaikki kuivat aineet. Lisää lopuksi sulatettu voi. Sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada taikina uunipellille leivinpaperille. Kypsennä 225 asteessa 25–30 minuuttia, kunnes pannari on kypsää.
Vinkki: Kaada taikina suoraan voidellulle uunipannulle, näin saat pohjastaan rapean pannukakun.
ANNELI PESSALA
Kun lämmität
uunin patonkia varten, kypsennä samalla myös
pannari.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
