Tuontikielto painoi juustojen valmistusta
Maitonesteiden ja juustojen valmistusmäärät ovat tipahtaneet roimasti, ilmenee Suomen Gallup Elintarviketiedon kokoamasta katsauksesta.
Tammi–maaliskuun maitobarometrissä näkyy selvästi valiolaisten meijereiden Venäjästä aiheutuvat vaikeudet.
Yli jääneestä maidosta on tehty voita ja maitojauhetta, jotka myydään maailman- markkinoilla.
S-ryhmän mukaan hintojen alennus on lisännyt kotimaisten tuotteiden kysyntää ulkomaisten kustannuksella.
Tammi–maaliskuussa ainakin juustojen tuonti on pysytellyt ennallaan 17 miljoonassa kilossa. Suomalaisten syömästä juustosta noin puolet oli kotimaista.
Maitoa tuotiin kolmannes viime vuotta vähemmän, noin 3 miljoonaa litraa.
Suomalaiset joivat vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana noin 170 miljoonaa litraa maitoa.
Määrä pysytteli viime vuoden lukemissa.
Jugurtti sen sijaan ei maistunut entiseen tahtiin, sen kulutus väheni noin viis prosenttia. Jugurttien kotimaisuusaste oli lähes 76 prosenttia.
Koti- ja ulkomaisia juustoja syötiin 35 miljoonaa kiloa, mikä on hieman enemmän kuin vuosi sitten.
Maitoa toimitettiin meijereihin noin 586 miljoonaa litraa, mikä on vajaa kaksi prosenttia edellisvuotta enemmän.
Meijerimaidosta luomua oli noin 13,4 prosenttia, lähes neljännes viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän.
Elintarviketieto ennustaa, että tänä vuonna maitoa toimitetaan meijereihin hieman viime vuotta enemmän, 2 305 miljoonaa litraa.
Maitotiloja on vuoden lopussa arviolta 8 100, kun niitä vuotta aikaisemmin oli 8 570.
Lypsylehmien määrän ennustetaan pysyvän ennallaan 285 000:ssa. Keskimäärin maitotilalla on 35 lehmää.
Maija Ala-Siurua
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
