Kuluttajat ratkaisevat ruuantuotannon kohtalon
Moni viljelijä kokee, että sisämarkkinoiden kuluttajille suomat hyödyt on ruokakaupassa otettu heidän selkänahastaan. Kovan kilpailun ja tiukan EU-byrokratian välissä ei ole liialti liikkumatilaa.
Eikka Kosonen kuitenkin uskoo, että kuluttajat ovat heräämässä arvostamaan laatua. Lähiruoka-ajattelun suosio on tästä selvä osoitus.
”Kuluttajathan tämän lopulta ratkaisevat. Ihmiset haluavat nähdä ja tietää, miten ruoka on tuotettu. Halutaan ihan konkreettisesti tukea lähellä tuotettua”, hän tuumii.
Hän huomauttaa, että komissio on useaan otteeseen kiinnittänyt huomiota vähittäiskaupan keskittyneisyyteen Suomessa.
Laatuun pohjautuvan kysynnän lisääntyminen ja ruokakaupan toivottu monipuolistuminen saattavat tuoda uusia mahdollisuuksia, hän arvelee.
Yhteinen maatalouspolitiikka tarjoaa edelleen suomalaisille kulmakiven harjoittaa maataloutta kaikkialla unionin alueella. Myös Suomen erityistarpeet ovat erittäin hyvin kaikkien tiedossa, Kosonen muistuttaa.
Hän on seurannut EU:n budjettikehyksiä ja Suomen maataloutta koskevia sopimuskierroksia liittymissopimuksesta asti.
”Ei mattoa vedetä maataloustuelta yhtäkkiä pois. Mutta kyllä hallitun muutoksen teko on vaikeaa”, hän sanoo.
”Se on niukkuuden jakamista varsinkin nyt, kun talous on tiukalla kaikkialla. Kun yhteinen budjetti ei saisi kasvaa, Suomen neuvottelijoilla tulee olemaan kova työ sovittaa yhteen tiukka raami ja kansalliset erityistarpeet.”
KAIJALEENA RUNSTEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
