Ravustaja aloittaa aamuneljältä, jotteivät suurimmat ravut ehdi karata: “Ne ovat upeita kesäammuja”
Fiskarin vesillä ravustava Seppo Siltala saa yleensä saaliikseen sata rapua päivässä.
Seppo Siltalalta kuluu mertojen laskemiseen noin kaksi tuntia aikaa. Aamuneljältä alkava kerääminen kestää kolmisen tuntia. Kuva: Jaana KankaanpääSeppo Siltala suuntasi eilen ravustamaan heti kauden käynnistyttyä puolen päivän maissa. Hän arvioi, ettei sään perusteella voi juuri arvioida, kuinka hyvä vuorokauden rapusaaliista tulee.
Kokenut ravustaja arvioi tulevan kauden menestyksen ensimmäisestä saaliista.
”Eivät ne ilmoista paljon välitä. Aamulla näkee millainen kaudesta on tulossa.”
Luonnonvarakeskus odottaa ravustuskaudesta hyvää aikaisin tulleen kevään ansiosta. Lämmenneissä vesissä ravut ovat ehtineet vaihtaa kuorensa ja liikkuvat mertoihin jo heti kauden alussa.
Siltala ravustaa sadan merran voimin. Laskemiseen kuluu yleensä aikaa noin kaksi tuntia päivässä. Aamulla tehtävä nostaminen vie noin kolme tuntia, ja saaliina on yleensä noin sata myyntimittaista rapua. Alle 11-senttiset Siltala päästää takaisin.
”Aamuneljältä on lähdettävä nostamaan, etteivät isoimmat ravut ehdi karata merrasta. Ne ovat upeita kesäammuja.”
Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön (SVK) kalatalouskonsulentti Janne Rautanen neuvoo asettamaan mertaan ravun syötiksi särkeä tai muuta tuoretta kalaa.
Siltala käyttää syöttinä juuri särkeä ja lahnaa. Suutarikin on hänen kokemuksensa mukaan hyvä syöttikala. Hauki ja ahven houkuttavat rapuja huonommin.
Täpläravut asustavat järvessä yleensä syvemmällä, jyrkillä rannoilla, mutta jokirapuja voi saada pyydettyä matalasta vedestä.
”Asetan yleensä merrat kaislikonreunoihin. Täpläravut menevät jopa seitsemän tai kahdeksan metrin syvyyteen ja yleensä ne ovat ihan siellä”, Siltala sanoo.
Perinteisesti parhaat rapusaaliit on Rautasen mukaan nähty syyskuussa. Siltalan mielestä kausi on yleensä Fiskarissa parhaimmillaan elokuun alussa ja syyskuun puolivälissä jo melko lopussa.
Rapujuhlat kannattaa tosin järjestää heti kauden alussa, kun ravut ovat parhaimmillaan.
”Loppukesästä rapujen kuori kovettu, vaikka toki ne ovat syömäkelpoisia vielä silloinkin”, Rautanen sanoo.
Rautanen sanoo, että järjestö on arvioinut ravustajien määräksi Suomessa noin 150 000 henkeä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
