Kunnat eivät vieläkään osaa hankkia luomu- ja lähiruokaa
Kuntapäättäjät väittävät edelleen, että hankintalaki estää luomu- ja lähiruuan ostamisen julkisiin keittiöihin.
Maa- ja metsätalousministeriön maatalousylitarkastaja Leena Sepän mukaan säädökset eivät kuitenkaan ole luomulle ongelma. Lähiruuan ostamista ne hankaloittavat tuskin ollenkaan.
”Hankintaosaamista pitäisikin parantaa ja julkisiin keittiöihin saada lisää luomutietoa”, Seppä sanoi luomu- ja lähiruokaohjelmien nykytilannetta käsitelleessä seminaarissa perjantaina Helsingissä.
”Harvoilla kunnilla on ruokastrategia, ja vielä harvempi on miettinyt, millaista ruokaa ne haluavat kuntalaisille tarjota.”
Kimmo Remes Lähipuoti Remes Oy:stä muistutti lähiruokaostosten luovan omalle alueelle työpaikkoja ja parantavan näin kunnan taloutta.
”Ostetaan kaikki mahdollisimman halvalla ja mahdollisimman kaukaa, sillähän se kuntatalous kohenee”, Remes heitti seminaarissa.
Ammattikeittiöiden elintarvikeostoksilla on erittäin suuri merkitys luomu- ja lähiruuan kysynnän kasvattamisessa.
”Julkiset ruokapalvelut on iso mylly, jonka kautta asioita saadaan eteenpäin”, kiteytti seminaarissa puhunut Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori, keittiömestari Jaakko Nuutila.
Vain prosentti ammattikeittiöistä on valtion, joten Sepän mielestä pallo on ennen kaikkea kunnissa.
Nuutila muistutti luomu- ja lähiruuan kysynnän – kuten myös tarjonnan – kasvattamisen olevan kirjattuna hallitusohjelmaan.
Kyse on kansallisesta tavoitteesta, joka velvoittaa myös valtiota. Huonona esimerkkinä hän toi esiin puolustusvoimien ruuan:
”Välillä tuntuu, että kertausharjoituksissa ainoa luomu olen minä.”
Tuskin mikään ammattikeittiö pystyy ottamaan vastaan multaporkkanoita ja puolikkaita ruhoja tai pieniä toimituksia pitkin päivää.
Luomu- ja lähituottajien onkin mietittävä, mitä julkiset keittiöt tarvitsevat, Seppä ja Nuutila painottivat.
Pakkausten ja jalostusasteen on oltava keittiön kannalta tarkoituksenmukaisia ja kuljetusten on toimittava.
Remeksen kokemuksen mukaan tuottajilla olisi intoa tarjota tuotteita, jos he tietäisivät mitä ja kuinka paljon tarvitaan:
”Ammattikeittiö kilpailuttaa vasta siinä vaiheessa, kun tuottaja on jo tehnyt viljelypäätöksiä.”
Tilanne kohenisi, jos keittiöt ja tuottajat solmisivat tavarantoimituksista pitkiä sopimuksia.
Hallituksen luomu- ja lähiruokaohjelmat käynnistyivät parisen vuotta sitten. Vuoteen 2020 kirjattuja tavoitteita luomun ja lähiruuan kasvusta tavoitellaan lukuisilla hankkeilla.
Hankkeiden ansioita ei ohjelmia käsitelleessä seminaarissa arvosteltu, mutta niitä patisteltiin painokkaasti tekemään yhteistyötä keskenään.
”Erityisesti rahoittajan eli valtion pitäisi topakoitua ja velvoittaa julkista rahaa saaneet hankkeet tekemään yhteistyötä”, Nuutila vaati.
MAIJA ALA-SIURUA
Välillä tuntuu, että kertausharjoituksissa ainoa luomu olen minä.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
