Elintarviketeollisuuden kannattavuus heikkeni
Lähes joka toisen elintarvikkeita jalostavan yrityksen kannattavuus heikkeni viime vuonna, ja vain osa kustannusten noususta pystyttiin siirtämään eteenpäin kaupalle ja sitä kautta kuluttajahintoihin.
Elintarviketeollisuusliitto julkaisi maanantaina tuoreen kyselytutkimuksen tuloksia. Lähes puolet vastaajista kertoi kannattavuutensa heikenneen viime vuonna, toteaa toimitusjohtaja Heikki Juutinen Elintarviketeollisuusliitosta.
Tänä vuonna tilanne näyttää hieman valoisammalta. Yrityksistä 42 prosenttia arvioi kannattavuuden pysyvän ennallaan ja 40 prosenttia uskoo kannattavuuden paranevan. Edelleen lähes viidennes vastaajista arvioi kannattavuutensa heikkenevän.
Juutisen mukaan elintarviketeollisuuden kustannukset nousivat selvästi kuluttajahintoja nopeammin, mikä kertoo, ettei teollisuus kyennyt saamaan riittäviä hinnankorotuksia läpi.
Kyselyn vastanneiden mukaan kustannukset kohosivat viime vuonna 7,1 prosenttia, kun ruuan ja alkoholittomien juomien kuluttajahinnat kipusivat tasan 5 prosenttia.
Eniten kallistuivat raaka-aineet ja energia ja tänä vuonna myös rahtikulujen odotetaan nousevan merkittävästi. Kustannusten nousuksi povataan keskimäärin 4,7 prosenttia.
Yritykset uskovat silti kasvuun. Elintarvikevienti on vahvistunut ja ala on lisännyt investointeja kotimaassa, Juutinen sanoo.
Hän odottaa hallituksen kehysriiheltä signaaleja siitä, ettei yritysten, tuotantopanosten ja elintarvikkeiden veroratkaisuilla heikennetä kotimaisen tuotannon kilpailukykyä kilpailijamaihin nähden.
Kustannuskysely tehdään kahdesti vuodessa. Helmikuussa tehtyyn kyselyyn vastanneet yritykset edustavat kolmannesta elintarviketeollisuuden tuotannon bruttoarvosta.
Elintarviketeollisuuden keskimääräinen liikevoitto on ollut viime vuosina 2,2–4,9 prosenttia.
VEIKKO NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
