Katuruoka tekee tuloaan
Katuruoka voi olla mitä tahansa helppoa ja nopeaa syötävää. Streat Helsingin tiedotustilaisuudessa herkuteltiin gourmet-sämpylöillä ja japanilaisella ramen-keitolla. Tarjoilusta vastasi ravintola Street Gastro. Hanna Tyrväinen Kuva: Viestilehtien arkisto”Helsinkiin saapuu ruokarekkoja muun muassa Lontoosta”, katuruokatapahtuma Streat Helsingin kokoonkutsuja Ville Relander hihkuu keltainen tupsupipo heiluen. Työkseen hän vetää Helsingin ruokakulttuuristrategiaa. Nyt Relanderin mielestä on korkea aika raivata tilaa katukeittiöille myös Suomessa.
Edes tiukat elintarvikesäädökset ja tilavuokrat eivät saa estää maailmalta virtaavien trendien saapumista Suomeen.
Mallia otetaan niin Tukholmasta, Tanskasta kuin kaukaisesta Kapkaupungistakin. Relanderin opintomatka San Franciscoon poiki idean katuruokayrittäjien yhteiskäytössä toimivista keittiöistä.
”Sitä voitaisiin kokeilla Suomessakin.”
Toki maassamme on pitkät perinteet festariruuan valmistuksessa, mutta nyt tavoitteena on vallata myös kaupunkien kadut. Relanderin mielestä luonteva paikka katuruokakulttuurin syntypesäksi on pääkaupunki Helsinki. Kaupunki on luvannut katuruokatapahtuman käyttöön keskeisiä hallintokortteleita keskustan ytimessä. Maaliskuussa ne muodostavat alueen nimeltä Torikorttelit.
Relander kannustaa kaikkia katuruokakeittiön omistavia tai sellaisesta haaveilevia ilmiantamaan itsensä tapahtuman verkkosivuilla. Haku on avoinna 15. helmikuuta saakka.
Oheistapahtumina järjestetään katuruokakonferenssi Gastro Helsinki-messujen yhteydessä sekä ruokabileet Kalasataman Teurastamolla. Kansainvälinen näkyvyys taataan kutsumalla paikalle ulkomaalaisia toimijoita ja toimittajia.
Maksuttomassa konferenssissa tutustutaan alan huippuihin kuuluviin yrityshautomoihin ja eri kaupunkien menestystarinoihin.
Streat Helsinki on koonnut taakseen laajan kattauksen toimijoita. Pääjärjestäjät ovat Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia, Torikorttelit, Teurastamo ja Messukeskus. Yhteistyötä tehdään muun muassa Pohjoismaiden ministerineuvoston Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelman kanssa.
”Voimme nyt todella yhdessä toteuttaa parempia katuruokakaupunkeja”, Relander iloitsee.
Mukana on myös maa- ja metsätalousministeriö sekä kirjava joukko yhteisöjä, ruoka-aktiiveja, ammattilaisia, harrastajia, yrittäjiä ja muita nälkäisiä katuruokafaneja.
Relander uskoo, että näillä eväillä Helsingin ja suomalaisen ruuan vetovoima ruokamatkailijoiden keskuudessa kasvaa.
KATJA LAMMINEN
Streat Helsinki -tapahtuma
21.–22.3.
Talks-konferenssi Gastro Helsinki -messuilla 21.3.
Eats-festivaali Torikortteleissa 22.3. klo 11–19.
Parties-ruokabileet Teurastamolla 21.3. klo 19–02.
Lisätiedot www.streathelsinki.com.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
