”Luomu on selvä valinta, ja työstä saa korvauksen”
Luomu on juvalaiselle maidontuottajalle Carin Grotenfeltille itsestään selvä ratkaisu.
”Olen kasvanut luomuun ja nähnyt, että se toimii. Pelloilta tulee hyvää tuotetta ja lehmät lypsävät erinomaisesti: keskimäärin 10 000 litraa.”
Grotenfeltin tilan maito on mennyt Juustoportille vuodesta 2013 lähtien.Tuottaja on meijeriyhteistyöhön tyytyväinen.
Hänen saamansa luomulisä on tällä hetkellä 19 senttiä litralta.
”Ei luomu mikään aarrearkku ole, mutta minulla on käsitys, että se on kannattavampaa kuin tavallinen tuotanto. Koen, että saan palkan tekemästäni työstä. Ja se että maatalousyrittäjä saa palkan työstään, ei ole itsestään selvä asia näinä päivinä.”
Luomukorvaus on tosin tullut alaspäin – viime vuonna kahteen otteeseen eli yhteensä kuutisen senttiä.
Grotenfelteillä luomuun siirtyivät jo Carinin vanhemmat vuonna 1990, jolloin hän oli viisivuotias. Sukupolvenvaihdoksen he tekivät vuosi sitten.
”Vanhempani opiskelivat maatalousalaa Ruotsissa 80-luvulla, ja siellä puhuttiin vain tehotuotannosta. Kun isäni otti Juvalla sukutilan haltuunsa, luomutuotannon avulla sai paremmin hyödynnettyä pellot: luomussa ei tarvinnut esimerkiksi panna peltoja pakettiin”, Grotenfelt kertoo.
Tilalla on nyt 60 lypsävää sekä yli 200 hehtaaria peltoa. Karja on suurimmaksi osaksi ayrshireä.
”Päämääränä on tuottaa rehu omilta hehtaareilta, ja olemmekin omavaraisia. Sen lisäksi tulee vähän luomuviljaa, vehnää ja kauraa, jotka myydään leipäviljaksi tai rehuksi.”
Grotenfeltin tilan lehmät pääsevät ulos ympäri vuoden.
”Ulkoileminen on erittäin tärkeää eläinten terveydelle, ja se vaikuttaa osaltaan maidontuottoon.”
”Monesti kysytään, miten laiduntaminen sopii robottilypsyyn, mutta ainakin meillä se toimii erittäin hyvin.”
Luomulehmien ruokinnassa väkirehun osuus ei saa ylittää 30:tä prosenttia, koska katsotaan, ettei sen syönti ole lehmille luontaista. Grotenfelteillä prosentti on 25–27.
”Tuotamme siis kymppitonnin alle 30 väkirehuprosentilla. Se on aika kova juttu.”
Luomumaidolla on Juvalla jo pitkät perinteet. Grotenfeltin vanhemmat olivat perustamassa Juvan luomumeijeriä, joka aikoinaan jalosti Valiolle luomutuotteita.
”Luomumaidon tuotanto alkoi siis täältä. Ensimmäistä kertaa suomalaista luomumaitoa esiteltiin Elma-messuilla vuonna 1993.”
Riitta Ryynänen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
