Maaseudun Tulevaisuuden suositut ruokaohjeet koottiin keittokirjaksi
Maaseudun Tulevaisuus (MT) on julkaissut ruokaohjeita lukijoille yli puolen vuosisadan ajan. Monen maalaiskeittiön reseptikansioista löytyy lehdestä huolellisesti leikattuja suosikkiohjeita pitkältäkin ajalta.
Uuden keittokirjan anti koostuu pääosin tämän vuosikymmenen aikana testatuista ja julkaistuista ruokaohjeista.
Herkulliseksi todettua ruokaa syntyy tavallisen ruokakaupan kotimaisista raaka-aineista ja luonnon antimista.
Keittokirja alkaa kasvisruuilla, mikä sopii ajankohtaisten ravitsemussuositusten painotuksiin. On kasviskaalikääryleitä, hölskytyskurkkuja ja isoäidin vihreää salaattia.
Kasvisten puolesta on puhuttu lehdessä yllättävän pitkään. Kasviskaalikääryleiden resepti löytyy 50 vuoden takaa lehden Me naiset -palstalta yhä ajankohtaisine pohdintoineen.
”Vaikka kasvisten käyttö onkin jonkin verran lisääntynyt, meillä käytetään niitä vielä melko vähän ruokataloudessa. Varsinkin maaseudulla tuntuu olevan sellainen käsitys, että kasvisruuilla ei jaksa puskea töitä.”
”Vaikka emme nyt lähtisikään siitä, että perheemme söisi aterioillaan pelkästään kasvisruokaa, voimme tarjota sitä liharuokien lisänä. Muutama kasvisruoka-ateriakaan ei kuukauden ruokalistassa ole pahitteeksi.”
Liharuokien valikoimaan kuuluu toistakymmentä riistaruokaa, joiden ohjeet ovat peräisin MTK:n edustustilan Kettulan keittiöstä.
Jos vain marketin lihahyllyyn on saatu hirvenlihaa, hirvipaistin tai -sopan kokkaus sujuu kirjan ohjeilla. Hiukan työläämpiä herkkuja ovat esimerkiksi Kettulan hirvi-vorschmack ja hirvimakkara.
Perinteiset lihakääryleet tehdään kirjan ohjeen mukaan padassa joko naudan- tai hirvenpaistista.
Kaikkea ei tarvitse ostaa kaupasta. Sienet, marjat, villiyrtit ja kala ovat jokamiehen ulottuvilla. Kalamiehen madesaaliista voi vaihteeksi keittää vaikkapa thaihenkisen kalakeiton.
Kastike kruunaa monta ruokaa, niin myös MT:n keittiössä. Viitseliäs kokki voi aloittaa kastikepohjien valmistuksella.
Myös makeat kastikkeet, kuten kinuskikastike, syntyvät kätevästi kotona. Ei ole pakko turvautua kaupan valmiisiin sekoituksiin.
Maakunnista ja maailmalta kootut ruokaohjeet valloittavat klassikoillaan. Sieltä löytyvät röpörieskat, hapankermakakku ja jopa läskisoosi.
Jotta kodin ruokabudjetti pysyy raameissaan, kirjan avulla voi valmistaa hyvinkin edullisia ruokia, esimerkiksi haudutettua uunipuuroa ja siskonmakkarakeittoa.
Kirja esittelee kaikkiaan noin kaksisataa ruokaohjetta.
Ruokasivu on osa MT:n viikonvaihdepakettia, joka ilmestyy perjantaisin. Ruokaohjeista vastaavat kotitalousopettajat Anneli Pessala ja Maria King.
TARJA HALLA
Suvi Heino:
Maaseudun Tulevaisuuden
keittiössä.
Kuvat: Jaana Kankaanpää.
Taitto: Marko Mäkinen.
240 sivua. Maahenki.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
