Lihapullapiikit kuriin ennustepankilla
Lihapullia valmistava yritys saa melkoisen tilauksen, kun kyseistä ruokaa tarjotaan samana päivänä kaikissa helsinkiläisissä peruskouluissa.
Tavallista suurempi lihapullatilaus saattaa tulla yritykselle lähes yllätyksenä, vaikka koululaisia ruokkivat keittiöt ovat suunnitelleet ruokalistat viikoiksi etukäteen. Joskus tilausta ei edes pystytä täyttämään, vaan tilalle on toimitettava jotain muuta tuotetta.
Elintarviketeollisuuden avuksi suurkeittiöiden ruokatilausten ennakointiin on kehitetty ennustepankki-niminen menetelmä.
Se kerää suurtalouskeittiöiden järjestelmistä tietoa tarvittavien raaka-aineiden määristä. Elintarvikevalmistajat ja tukku saavat pankista ennusteen, jossa on koottu eri keittiöiden tilauksista heidän tuotteitaan koskevat määrät.
Ennusteiden tarkentumisen ansiosta ylituotantoa ja hävikkiä syntyy huomattavasti nykyistä vähemmän, sanoo johtaja Henry Nieminen CGI:ltä. Yhtiö on yhdessä Relexin kanssa kehittänyt ennustepankin.
Kehittäjien tavoitteena on luoda ennustepankista toimialastandardi.
Suurkeittiöille ennustepankkiin liittyminen on maksutonta eikä riipu keittiössä käytettävästä järjestelmästä. Elintarviketeollisuudelta peritään maksu, joka perustuu siihen, millaisten tuotteiden menekkiä ennustetaan.
Järjestelmästä kiinnostuneet keittiöt ja yritykset voivat ottaa yhteyttä menetelmän kehittäjiin. He järjestävät työpajoja ennustepankin käyttöön otosta sekä koulutusta järjestelmän käytöstä. Kaiken kaikkiaan liittyminen vie aikaa 1–2 viikkoa.
Ennustepankin kokeiluvaiheessa on ollut mukana Espoo Catering, Turun seudun kiinteistöpalvelu (Arkea), Leijona Catering sekä Saarioinen, HK Ruokatalo, Atria ja Tuko Logistics.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
