MTK vaatii pienpanimoille lupaa myydä olutta
Tiukka alkoholipolitiikka jarruttaa panimoalan kasvua ja mallasohran menekkiä.
MTK on huolissaan panimoalaa rajoittavasta alkoholipolitiikasta ja kirittää hallitusta purkamaan normeja. Kuva: Juha SorriJoka viides eteläisen Suomen viljahehtaari tuottaa mallasohraa panimoille. Alkoholiteollisuus käyttää kotimaista raaka-ainetta vuosittain noin 300 miljoonaa kiloa.
MTK on huolissaan elinkeinoa rajoittavasta alkoholipolitiikasta ja kirittää hallitusta purkamaan normeja. Etenkin pienpanimot kärsivät sääntelystä.
"Vähimmäisvaatimuksena on pienpanimoille annettava lupa myydä olutta suoraan kuluttajalle. Alkoholipolitiikkaa tulee uudistaa tavalla, joka ohjaa kysyntää kotimaisiin ja miedompiin alkoholijuomiin. Kotimainen olut ja erityisesti paikallisten pienpanimoiden ja viinitilojen tuotteet ovat hyviä esimerkkejä sellaisista tuotteista", korostaa MTK:n johtokunnan 3. puheenjohtaja, viljelijä Markus Eerola.
Kotimaisten alkoholijuomien valmistus ja myynti luo suomalaisille maatiloille yli tuhat työpaikkaa. Koko tuotantoketju ohrapellolta kuluttajalle työllistää kymmeniä tuhansia. Lisäksi pienpanimoala on selvässä kasvussa.
"Jos pienpanimoille annetaan paremmat mahdollisuudet tuotteiden myyntiin ja toiminnan kehittämiseen, on panimoilla paremmat mahdollisuudet myös vientimarkkinoiden valtaamiseen. Vaihtoehtoina ovat verotulojen menetykset ja yritysten karkaaminen muihin maihin", muistuttaa MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
