Luomumansikka luottaa maun voimaan
RÄÄKKYLÄ
Luomumansikan tuotanto poikkeaa täysin tavallisesta, mutta niin poikkeaa markkinointikin. Kasvatuksen vaikeudet korvautuvat myynnin helppoudella.
Rääkkyläläisen Sikiömäen tilan, Tero Tolvasen ja Jaana Nikkilän, mansikkasato on reilun kymmenen vuoden ajan löytänyt helposti asiakkaansa.
Päätös luomuun siirtymisestä tehtiin jo aiemman sukupolven aikana. Mansikka tuli lajivalikoimaan nuorten aloittaessa 12 vuotta sitten.
”Ehkä on helpointa aloittaa suoraan luomuna”, myöntää Tolvanen.
Tolvanen on agrologi ja viljelijäpuutarhuri, joka edelleen tekee myös luomuneuvojan töitä itäisen Suomen Pro Agrioille.
Kesäaikaan kotitilan 80 hehtaaria työllistävät pariskunnan lisäksi ajankohdasta riippuen 10–20 ulkopuolista.
Mansikka-alaa on neljä hehtaaria. Pienehkö ala työllistää kuitenkin suhteellista osuuttaan enemmän.
Luomumansikka vaatii huolenpitoa ja käsityötä. Mehiläis-
pesiä pellon reunaan ja tarkkaa kierron mietintää. Esimerkiksi rypsin keltaiset kukat houkuttelevat pölyttäjiä liian hyvin.
Mansikanpoiminta aloitettiin tuntityönä heinäkuun toisena maanantaina. Tuntityönä siksi, että kerääjät malttavat paitsi poimia kopat täyteen, myös poistaa pilaantuneet.
Mansikanpoimijoita on aina löytynyt helposti. Vireässä Hypönniemen kylässä Rääkkylän saarilla on nuoria omasta takaa ja mökkiläiset lisäävät asukasmäärää.
Lisäksi tilalla on hyvät majoitustilat, etenkin nyt, kun uuden päärakennuksen valmistuttua entinen tarjoaa myös kodinomaiset sosiaalitilat.
Tolvasen periaatteena on, että mansikat kerätään aamupäivällä ja iltapäivällä ne ovat jo asiakkaalla. Osa hakee laatikot pihasta, osalle ne toimitetaan kotiovelle kylmäautolla.
Reitti kiertää päivittäin Liperin ja Joensuun kautta. Torimyyntiin ei marjoja riitä.
Osa kerääjistä haluaa jatkaa työtään iltapäivällä, jolloin marjat toimitetaan pakastamoon. Neljänneksen sadosta keräävät asiakkaat itse, usein koko perheen voimin.
Pääkaupunkiseudun luomukysyntään Keski-Karjalan mansikanviljelijät vastaavat tänä kesänä yhteistyöllä.
Ensimmäinen kolmen tilan yhteiskyyti ja tuhat kiloa aamulla kerättyjä marjoja on saapunut luomuringin tilaamana perille torstaina illansuussa.
”Samaan kylmäautoon ei tule muuta kuin luomuviljeltyä marjaa”, korostaa Tolvanen tiukkoja periaatteitaan.
Luomuviljelyyn sopii myös ajatus yhteiskuntavastuusta, jota Tolvanen ja Nikkilä korostavat tuotannossaan.
Myös asiakkaat tuntuvat arvostavan sitä, että pellolla voi jutella suomalaisten, työtä opettelevien nuorten kanssa.
RIITTA MIKKONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
