”Käyttöä lähinnä viennissä”
Pohjois-Karjalassa Nurmeksessa ja Lieksassa toimivan Porokylän leipomon suurin yksittäistuote ovat karjalanpiirakat. Osassa piirakoiden myyntipakkauksia on myös EU:n sinikeltainen Aito perinteinen tuote -nimisuojamerkki (APT).
Toimitusjohtaja Timo Väänäsen mukaan merkillä ei juuri ole merkitystä Suomessa, jossa sekä tuote että leipomo tunnetaan.
”Mutta viennissä voisi hyvinkin olla. Karjalanpiirakka saattaisi olla hyvä vientituote. Missä vain niitä maistatetaan, ne viedään käsistä.”
Porokylän leipomo ei vielä vie piirakoita mutta on Food from Finland -vientiohjelman ”esikouluvaiheessa” eli käynyt kotimaan kurssin viennistä Tšekkiin.
Väänäsen mukaan tähtäimessä on ennen kaikkea gluteenittomien leipomusten vienti. ”Siinä samassa menisi karjalanpiirakoita ja muutakin. ”
APT-merkki ei rajaa tuotetta maantieteellisesti vaan sitä voi valmistaa perinteisin menoin missä vain.
”En pelkää kilpailua”, Väänänen tuumii suosikin tuotannon aloittamisesta muissa maissa.
Eija Mansikkamäki
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
