Eduskunnan juniorit käyvät ruokahävikin kimppuun lakiteitse
Syömäkelpoinen käytöstä poistettu ruoka on luovutettava jaettavaksi, jos kuuden kansanedustajan lakialoite toteutuu.Kuuden kansanedustajan vireille panema lakialoite ruokahävikin vähentämiseksi on kerännyt riittävän määrän kansanedustajien allekirjoituksia ja asia etenee.
Aloitteen takana on eduskunnan nuori kaarti: kansanedustajat Ilmari Nurminen (sd.), Tiina Elovaara (ps.), Emma Kari (vihr.), Katri Kulmuni (kesk.), Kai Mykkänen (kok.) ja Hanna Sarkkinen (vas.). Lakialoitetta kannatti yli sata kansanedustajaa.
Lakialoitteessa esitetään säädettäväksi elintarvikelakiin lisäys, joka velvoittaisi kunnallisia toimipisteitä, kauppoja, leipomoita ja vastaavia tuotteita myyviä yrityksiä luovuttamaan syömäkelpoiset, myynnistä tai käytöstä poistetut elintarvikkeet voittoa tavoittelemattomien kolmansien tahojen käyttöön tai asettamaan kyseiset elintarvikkeet itse jaeltavaksi, mikäli tietyt ehdot täyttyvät.
"Ranskan parlamentti velvoitti aiemmin lailla kaupat luovuttamaan poistettavat elintarvikkeet jaettavaksi eteenpäin. Suomessa hävikkiruuan jakelu perustuu toistaiseksi vapaaehtoisuuteen", edustajat toteavat tiedotteessaan.
Suomessa ruokahävikkiä kertyy vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa. Kaupan alan osuus ruokahävikistä on 18 prosenttia, ruokapalveluiden osuus 20 prosenttia ja teollisuuden osuus 28 prosenttia. Kotitalouksissa ruokaa heitetään hukkaan eniten, sillä sen osuus hävikistä on jopa 35 prosenttia.
RAY:n Avun tilkkutäkki -selvityksen mukaan leipäjonoissa käy säännöllisesti 12 600 ihmistä ja epäsäännöllisesti 9 500 ihmistä. Tutkimus tehtiin vuonna 2014.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

