Sipilä: Ruuan viennin merkitys kasvaa
Ruoka on Suomessa merkittävä vientituote ja tulevaisuudessa entistä tärkeämpi, pääministeri Juha Sipilä sanoo.
Pääministeri Juha Sipilä kummasteli Pellervon päivässä, miten suomalainen osuustoimintayritys voi joutua kilpailulakien vuoksi kohtuuttomaan tilanteeseen. Kuva: Sari GustafssonTuotamme tässä maassa puhdasta, terveellistä ja luonnonmukaista ruokaa, ja ruoka on myös merkittävä vientituote. Tulevaisuudessa se on entistä tärkeämpi, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Pellervon päivässä Helsingissä.
Ruokamarkkinoilla osuustoiminnallisilla yrityksillä on vahva asema. Se on osaltaan taannut sen, että suomalainen elintarviketuotanto on kestänyt aikojen vaihtelut, hän sanoi.
Sipilä ihmetteli kilpailulakeja ja niiden tulkintaa. "Kotimainen yritys voi joutua kilpailulakien viidakossa erikoislaatuiseen tilanteeseen. Kilpailulait voivat suosia paljon suurempaa kansainvälistä yritystä vain sen takia, että suomalaisen yrityksen paikallinen markkina-asema on suurempi kuin ulkomaisen. Sellainen tuntuu epäloogiselta ja jopa kohtuuttomalta."
Sipilä viittasi todennäköisesti Valion saamaan 80 miljoonan euron seuraamusmaksuun saalistushinnoittelusta eli maidon hinnan väliaikaisesta alentamisesta.
"Markkinatalous ei ole valmis vaan lainsäädäntöä on kehitettävä jatkuvasti ja katsottava, millaisia ratkaisuja muut EU-maat vastaavissa tilanteissa tekevät."
Sipilän mukana ruuantuotannon eettiset vaatimukset ja eläinten hyvinvointi ovat maassamme maailman huippua. "On kohtuullista vaatia, että tuontiruoka täyttää samat ehdot kuin kotimainen."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
